Μητσοτάκη Ερντογάν

Τέσσερα συμπεράσματα προκύπτουν από τη χθεσινή, πυκνή μέρα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ:

  • Oτι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν επιδόθηκε σε μία απίστευτη εκστρατεία γοητείας της Δύσης γιατί σε αυτή τη χρονική συγκυρία διακυβεύεται η ίδια του η ηγεσία
  • Οτι και για δικούς του λόγους, δεν επιθυμεί σε αυτή τη φάση τη συνέχιση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • Οτι οι διαφορές μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας παραμένουν ως έχουν και επ αυτού δεν υπήρξε καμία πρόοδος.
  • Οτι προσπάθησε με πονηριά να στείλει το μήνυμα ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις συνιστούν διμερές ζήτημα και όχι ευρωτουρκικό, όπως παγίως υπογραμμίζει η Ελλάδα.

Οι εκτιμήσεις της Αθήνας

Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η συνάντηση των δύο ηγετών, παρουσία των δύο πολύ στενών συνεργατών τους, της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του κ. Μητσοτάκη Ελένης Σουράνη και του εξ απορρήτων του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν, κινήθηκε μέσα στα όρια των προβλέψεων της Αθήνας.

Δηλαδή στα όρια του χαμηλού πήχη που εξ αρχής είχε τεθεί από την πλευρά της Αθήνας. Είναι ενδεικτικό το χθεσινό, μάλλον “ξερό” tweet του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, ώρες μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο.

«Συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν στην σημερινή Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Παρόλο που οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν, Ελλάδα και Τουρκία είναι γείτονες και η συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος είναι προς όφελος όλων. Ο διάλογος είναι συνεπώς πάντα σημαντικός», αρκέστηκε να σημειώσει ο κ. Μητσοτάκης.

Το βασικό μήνυμα και τα γκρίζα σημεία 

Το βασικό μήνυμα της συνάντησης όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, ήταν ότι υπήρξε αμοιβαία κατανόηση, πως δεν μπορεί να επαναληφθεί η ένταση που υπήρξε το 2020 και ότι πρέπει οι προκλήσεις να μην γίνονται δύσκολα διαχειρίσιμες.

Εκφράστηκε επίσης η επιθυμία οι δύο πλευρές να προχωρήσουν με τα μέτρα θετικής ατζέντας που έχουν συμφωνηθεί και αυτό παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές σε σειρά ζητημάτων με σημαντικότερο την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Συμφώνησαν, με άλλα λόγια, στη συνέχιση του διαλόγου για ζητήματα ήσσονος σημασίας.

Άλλωστε, μπορεί ο κ. Μητσοτάκηα να επανέλαβε στον Ερντογάν ότι οι διαφορές πρέπει να αντιμετωπίζονται μέσα από τους υπάρχοντες διαύλους όπως είναι οι διερευνητικές επαφές, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και οι πολιτικές διαβουλεύσεις, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος επέμεινε στις γνωστές του θέσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι ενώ η Αθήνα διοχέτευσε την πληροφορία ότι στη συνάντηση συζητήθηκε και το  μεταναστευτικό-προσφυγικό, με τον κ. Μητσοτάκη να υπογραμμίζει στον Τούρκο πρόεδρο ότι μία κίνηση καλής θέλησης στο προσφυγικό από τουρκικής πλευράς θα ήταν η αποδοχή της επιστροφής των 1.450 ατόμων των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί τελεσίδικα, ο Ερντογάν απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στο θέμα κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

Τί σημαίνουν όλα αυτά; Οτι όντως το καλοκαίρι μπορεί να κυλήσει με ήρεμα νερά, αλλά από κάτω, η ένταση παραμένει… με τον Ερντογάν να εξακολουθεί να είναι Ερντογάν.

Post Views: 32

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr