Τα 6 κίνητρα που οδηγούν την κτηματαγορά σε ανάκαμψη

Η αγορά κατοικίας “ζεσταίνεται” καθώς αυξάνεται η οικοδομική δραστηριότητα και “τσιμπάνε” οι τιμές. Βασικά στοιχεία που οδηγούν την κτηματαγορά σε ανάκαμψη είναι:

  • τα φορολογικά κίνητρα για την απόκτηση και την ανακαίνιση ακινήτων,
  • η κατάργηση του φόρου στις γονικές παροχές 
  • το άνοιγμα της χώρας σε ξένους επενδυτές 
  • οι ρυθμίσεις για φορολογικούς μετανάστες,

Τα 6 κίνητρα που οδηγούν την κτηματαγορά σε ανάκαμψη

Έξι κίνητρα δημιουργούν σήμερα συνθήκες ανάκαμψης της κτηματαγοράς:

 Αναστολή του ΦΠΑ για όλα τα ακίνητα: Η αναστολή της επιβολής του ΦΠΑ ισχύει για όλα τα κτίσματα τα οποία έχουν οικοδομικές άδειες εκδοθείσες από 1-1-2006 και μετά και είτε μέχρι σήμερα έχουν παραμείνει ημιτελή, είτε έχουν αποπερατωθεί αλλά έχουν μείνει απούλητα.  Τα ακίνητα αυτά θα επιβαρυνθούν με φόρο μεταβίβασης 3% επί των αντικειμενικών τιμών τους, όπως ακριβώς και τα παλιά κτίσματα όταν μεταβιβάζονται για δεύτερη, τρίτη, τέταρτη φορά κ.ο.κ. H ευνοϊκή ρύθμιση ισχύει και για όσα κτίσματα κατασκευάζονται από δω και στο εξής, εφόσον όμως αποπερατωθούν και πουληθούν εντός της τριετίας.

■ Πάγωμα φόρου υπεραξίας: Εχει ανασταλεί για τρία χρόνια, και συγκεκριμένα έως και την 31η Δεκεμβρίου του 2022 , ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

■ Αφορολόγητες δωρεές για αγορά κατοικίας: Το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ αντικαθιστά το προηγούμενο όριο των 150.000 ευρώ ανά γονέα και ανά τέκνο, με αποτέλεσμα ακίνητα, χρήματα ή μετοχές συνολικής αξίας έως και 1,6 εκατ. ευρώ από τους δύο γονείς να μεταβιβάζονται χωρίς κανέναν φόρο σε κάθε τέκνο.

■ Εκπτωση φόρου για ανακαινίσεις ακινήτων: Σημαντικά κεφάλαια αναμένεται να διοχετευτούν και προς την κατεύθυνση των ανακαινίσεων/ανακατασκευών υφιστάμενων ακινήτων. Στο πλαίσιο αυτό, η ρύθμιση για την παροχή έκπτωσης φόρου 40% στις δαπάνες υπηρεσιών για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων έχει ιδιαίτερη σημασία.

■ Κίνητρα για αλλοδαπούς: Με πρόσφατους νόμους παρέχονται κίνητρα (χαμηλή φορολόγηση) για μεταφορά φορολογικής έδρας πλούσιων ξένων και στη χώρα μας. Οι πλούσιοι ξένοι, μάλιστα, θα πρέπει να προχωρήσουν, σύμφωνα με τον νόμο, σε επένδυση ύψους 500.000 ευρώ στη χώρα μας.

■ Νέα μείωση ΕΝΦΙΑ: Το 2022 η κυβέρνηση σχεδιάζει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% με ενσωμάτωση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στη βασική κλίμακα του φόρου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr