Σε αναθεώρηση της εκτίμησής της για την πρώτη μείωση του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προχώρησε η Goldman Sachs,εκτιμώντας πλέον ότι αυτή θα έρθει το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Η προηγούμενη πρόβλεψη της ήταν η μείωση να πραγματοποιηθεί το τρίτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η ΕΚΤ αύξησε το επιτόκιο καταθέσεων στο 4% μέσω δέκα συνεχόμενων κινήσεων μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ βλέπει τον πληθωρισμό να αυξάνεται τους επόμενους μήνες πριν επιστρέψει στον στόχο της το δεύτερο εξάμηνο του 2025.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι μετά και τα τελευταία στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού της Ευρωζώνης, με τον δείκτη να είναι στο 2,4% τον Νοέμβριο, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που προχωρούν σε αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων τους.

Νωρίτερα η Deutsche Bank υποστήριξε ότι πλέον υπάρχει πραγματική πιθανότητα η ΕΚΤ να αναγκαστεί να μειώσει τα επιτόκια νωρίτερα από τη Fed.

Όπως εκτίμησε η γερμανική τράπεζα, τα χθεσινά στοιχεία του ΔΤΚ της Ευρωζώνης μπορεί να προμηνύουν ότι ο πληθωρισμό είναι ήδη στον στόχο της ΕΚΤ του 2%. Οι πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ μόλις το πρώτο τρίμηνο του 2024 αυξάνονται, αναφέρει η Deutsche Bank.

Υπενθυμίζεται ότι προβάδισμα στο σενάριο μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσα στο 2024 και μάλιστα τον Απρίλιο δίνουν και οι traders οι οποίοι τιμολογούν πλήρως αυτό το ενδεχόμενο, όταν έναν μήνα πριν το έβλεπαν για τον επόμενο Ιούνιο.

Οι χρηματαγορές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 25%, ενώ τιμολογούν με πιθανότητες 45% μια μείωση έναν μήνα νωρίτερα, δηλαδή τον Μάρτιο.

Την εξέλιξη αυτή τροφοδότησαν τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης, τα οποία εξελίχθηκαν πιο αισιόδοξα από όσο αναμενόταν, όπως στη Γαλλία, στην Ισπανία και στη Γερμανία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr