Ισραήλ εμβολιασμοί

Παρότι το Ισραήλ μέχρι πρόσφατα αποτελούσε “παράδειγμα προς μίμηση” ως προς την ραγδαία εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμού που εφάρμοσε κατά του κορονοϊού, γεγονός που οδήγησε σε επανεκκίνηση της οικονομίας του τον Μάρτιο, το τελευταίο διάστημα τα νέα κρούσματα καταγράφουν κατακόρυφη αύξηση και η χώρα ετοιμάζεται για νέο lockdown. Οι επιστήμονες αναρωτιούνται τι έχει πάει στραβά στη χώρα όπου το 80% των ενηλίκων έχει ήδη ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του.

Η μειωμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer

Mια πρώτη απάντηση, όπως γράφουν οι Financial Times, δίνουν τα στοιχεία που δείχνουν ότι η προστασία που παρέχει το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, το οποίο χρησιμοποιεί κατά κόρον το Ισραήλ, φθίνει με την πάροδο του χρόνου.

Τον Αύγουστο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι μελέτες έδειξαν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Pfizer κατά της μόλυνσης από κορονοϊό μειώθηκε στο 39% και ακόμη περισσότερο στο 16% στα άτομα που έλαβαν τη δεύτερη δόση τον Ιανουάριο.

Το πιο ανησυχητικό, ωστόσο,  είναι ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου για την πρόληψη σοβαρής νόσησης στους άνω των 65 ετών, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους μέχρι τον Ιανουάριο, είχε πέσει στο 55%, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Η αμφισβήτηση των στοιχείων

Πάντως, ανοσολόγοι και ειδικοί, τόσο στο Ισραήλ όσο και στο εξωτερικό, αμφισβήτησαν την ακρίβεια αυτών των δεδομένων, τα οποία η ισραηλινή κυβέρνηση δημοσίευσε χωρίς να αποσαφηνίσει τη μεθοδολογία της. 

Κι άλλες διεθνείς μελέτες, ωστόσο, έδειξαν επίσης χαμηλότερη αποτελεσματικότητα του εμβόλιο Pfizer έναντι της μετάλλαξης Δέλτα και εξασθένηση της ανοσίας με την πάροδο του χρόνου, αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Αποτελεσματική η τρίτη δόση του εμβολίου

Ολα αυτά επαναξιολογούνται την ώρα που το Ισραήλ έχει ήδη ξεκινήσει να χορηγεί αναμνηστικές, τρίτες δόσεις εμβολίου σε άτομα άνω των 40 ετών, και ορισμένα από τα πρώτα στοιχεία είναι πολλά υποσχόμενα. Όπως σημειώνεται, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυξήθηκε στο 86% μόλις επτά ημέρες μετά τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr