Κύπρος προϋπολογισμός

Νέες περιπέτειες για την κυπριακή οικονομία και κατ´ επέκταση για την κυβέρνηση μετά την καταψήφιση του προϋπολογισμού του 2021 από την Βουλή της μεγαλονήσου.

Η κυπριακή Βουλή καταψήφισε σήμερα τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης για πρώτη φορά μετά το 1963. Πριν από 57 χρόνια ο προϋπολογισμός είχε καταψηφιστεί από τους Τουρκοκύπριους βουλευτές, ο οποίοι είχαν αποχωρήσει πλήρως από την Βουλή, μετά από οδηγίες της Άγκυρας στο πλαίσιο της πολιτικής της για διχοτόμηση του νησιού.

Ο προϋπολογισμός καταψηφίστηκε από 29 βουλευτές ενώ υπέρ ψήφισαν 24 από τους παρόντες. Στην καταψήφιση του προϋπολογισμού συνέβαλε καθοριστικά η απόφαση του Δημοκρατικού Κόμματος να ψηφίσει αρνητικά, λόγω της άρνησης της κυβέρνησης να παραδώσει στον Γενικό Ελεγκτή φακέλους κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων επενδυτών, οι οποίοι απέκτησαν τα περίφημα «χρυσά» διαβατήρια.

Η κυβέρνηση εξήγησε πως δεν θα μπορούσε να δώσει τους φακέλους καθώς έχει γνωμάτευση του γενικού Εισαγγελέα που το απαγορεύει λόγω της έρευνας που διεξάγεται από τετραμελή ερευνητική επιτροπή που διόρισε.

Η κυβέρνηση της Κύπρου θεωρεί ότι το κράτος μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά καθώς δημιουργείται μια πρωτόγνωρη κατάσταση με συνέπειες που δεν μπορούν να προβλεφθούν, αφού υπάρχουν αυξημένες οικονομικές ανάγκες λόγω της πανδημίας, οι οποίες δεν θα μπορούν να αντιμετωπισθούν.

Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι λόγω του Προεδρικού πολιτειακού συστήματος η καταψήφιση του προϋπολογισμού δεν οδηγεί σε πτώση της κυβέρνησης καθώς κατά κανόνα οι κυβερνήσεις στη Κύπρο δεν διαθέτουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Πηγή: economico.gr