Την ίδια ώρα, η κατεπείγουσα Ενορκη Διοικητική Εξέταση που παρήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ με απόφαση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχου Θεμιστοκλή Μπουρολιά, ο διοικητής της αεροπορικής βάσης απαλλάσσεται από τα καθήκοντά του και μετατίθεται στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα.

Πυροτεχνουργοί του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ), μαζί με έμπειρους αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας, βρίσκονται από το απόγευμα της Παρασκευής εντός της αποκλεισμένης ζώνης των τριών χιλιομέτρων γύρω από το στρατόπεδο Καράμπα και «χτενίζουν» την περιοχή για εκρηκτικές ύλες και ενεργά πυρομαχικά. Προχωρώντας λίγα μέτρα κάθε φορά, λόγω της υψηλής επικινδυνότητας, θα φτάσουν τελικώς στον χώρο των αποθηκών για να διαπιστώσουν το μέγεθος της ζημιάς και να ελέγξουν ένα προς ένα τα όπλα των F-16 που φυλάσσονται εκεί.

Οι πρώτες εκτιμήσεις

Η πρώτη εικόνα από τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη, πάντως, δείχνει ότι εξερράγησαν βόμβες γενικής χρήσης οι οποίες βρίσκονταν αποθηκευμένες σε κλίνες –πρόχειρες εγκαταστάσεις με μεταλλικό περίβλημα– και όχι στις αποθήκες που είναι κατασκευασμένες σύμφωνα με τα νατοϊκά πρότυπα. Από τα θραύσματα που διασκορπίστηκαν σε μεγάλη απόσταση, αξιωματικοί με εμπειρία στα συγκεκριμένα όπλα εκτιμούν ότι πρόκειται για βόμβες ΜΚ-82 των 500 λιβρών, κατασκευής του 1950.

Συνεπώς, αν τελικά συμβαίνει αυτό, δεν ισχύουν δημοσιογραφικέςπληροφορίες που ήθελαν στην αποθήκη του στρατοπέδου «Καραμπά» να φυλάσσονται όπλα υψηλής στρατηγικής και οικονομικής αξίας, δηλαδή για μέρος του οπλισμού των F-16 Block30 της 330 Μοίρας «Κεραυνός» και των F-16 Block 50 της 341 Μοίρας «Βέλος» και της 347 Μοίρας «Περσέας», όπως είχε αναφερθεί.

Λάθη και παραλείψεις

Αν και η πρώτη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας ανέφερε πως είχαν υλοποιηθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας και είχαν δημιουργηθεί ζώνες πυρασφάλειας πέριξ των κρίσιμων εγκαταστάσεων εντός του στρατοπέδου, εντούτοις, η «καρατόμηση» του διοικητή της 111 ΠΜ, η διενέργεια ΕΔΕ και η αναθεώρηση των σχεδίων πυρασφάλειας σε όλες τις Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων που προανήγγειλε ο Νίκος Δένδιας φανερώνουν τη δυσαρέσκεια και τον προβληματισμό της ηγεσίας για όσα πήγαν στραβά στην περίπτωση της Νέας Αγχιάλου.

Εμπειροι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας εντοπίζουν σειρά από παραλείψεις που λίγο έλειψε να οδηγήσουν στην ολοκληρωτική καταστροφή μιας από τις πιο νευραλγικές αποθήκες οπλισμού της χώρας. Οπως επισημαίνουν , είναι «αδιανόητο» να υπάρχουν εκτεθειμένες βόμβες εντός του στρατοπέδου όταν ολόκληρη η Μαγνησία βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για πυρκαγιά. Καταρρίπτεται ακόμη το ενδεχόμενο του αιφνιδιασμού, καθώς η πυρκαγιά που έκαψε το στρατόπεδο μαινόταν για σχεδόν δύο εικοσιτετράωρα στην ευρύτερη περιοχή. Παρ’ όλα αυτά, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, ουδείς μερίμνησε για την απομάκρυνση των πυρομαχικών ή για τον ενταφιασμό τους σε περίπτωση που δεν χωρούσαν στις υπόγειες αποθήκες οπλισμού.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι αποθήκες οπλισμού είχαν απειληθεί και στο παρελθόν από πυρκαγιές, χωρίς τα τραγικά αποτελέσματα της Νέας Αγχιάλου. Ακόμη και στη Ρόδο, χώροι όπου φυλάσσονται όπλα και πυρομαχικά του Στρατού Ξηράς βρέθηκαν στην πορεία της πυρκαγιάς, όμως τα μέτρα ασφαλείας εφαρμόστηκαν και λειτούργησαν όπως προβλέπει ο σχεδιασμός.

Πηγή: economico.gr