Ακόμα και πολιτικά «μέσα» βάζει η Σουηδία προκειμένου να κερδίσει τον «χρυσό» διαγωνισμό, ύψους περίπου 12 δισ. δολαρίων, για την ανανέωση της πολεμικής αεροπορίας της Φινλανδίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο «χρυσός» διαγωνισμός

Όπως έχει γράψει στο παρελθόν το economico.gr, ο διαγωνισμός αυτός αποτελεί πραγματικό «έπαθλο» για τις κατασκευάστριες εταιρείες και γίνεται πραγματική μάχη μέχρι τον Απρίλιο, οπότε και θα «κλειδώσουν» οι τελικές προσφορές.

Στον διαγωνισμό, εκτός από τη Σουηδία που συμμετέχει με το Saab Gripen E/F, έχουν μπει δυνατά και άλλοι κολοσσοί όπως η Airbus με το Eurofighter, η Dassault με το Rafale, η Boeing με το F/A-18E/F Super Hornet και η Lockheed Martin με το F-35.

Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος και η κάθε εταιρεία προσπαθεί με κάθε τρόπο να πείσει το Ελσίνκι ότι η προσφορά της είναι καλύτερη από αυτή των ανταγωνιστών της.

Tα επιχειρήματα της Στοκχόλμης

Έτσι, η Σουηδία έβαλε τον υπουργό Άμυνάς της, Peter Hultqvist, να πει ότι ο διαγωνισμός έρχεται σε μια στιγμή που η κατάσταση, λόγω της ρωσικής επιθετικότητας, επιδεινώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Βαλτικής.

Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τις σκανδιναβικές χώρες να συνεργαστούν ακόμα πιο στενά στην άμυνά τους και υπογράμμισε ότι η από αέρος άμυνα είναι ζωτικής σημασίας για την συνεργασία αυτή.

Από την πλευρά του, ο υπαρχηγός της σουηδικής Πολεμικής Αεροπορίας, Ταξίαρχος Anders Persson, υποστήριξε ότι αν η Φινλανδία αποκτήσει το Gripen θα είναι σαν οι δύο χλώρες να έχουν μία αεροπορική δύναμη σε περίπτωση σύγκρουσης με τη Ρωσία.

Τέλος ο CEO της Saab, Micael Johansson, σε πιο πρακτικό επίπεδο, έκανε λόγο για αυξημένη βιομηχανική συνεργασία Σουηδίας-Φινλανδίας για τις μελλοντικές αναβαθμίσεις του Gripen, αν το Ελσίνκι πει το μεγάλο «ναι».

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η Νορβηγία, όταν κλήθηκε να αποφασίσει, προτίμησε να αγοράσει το F-35.

Πηγή: economico.gr