Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει έτοιμος να «τινάξει την μπάνκα στον αέρα» προκειμένου να επανεκλεγεί πρόεδρος της Τουρκίας το ερχόμενο καλοκαίρι, σε μια στιγμή που η δημοτικότητά του βυθίζεται όλο και περισσότερο.

Έτσι, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ένα φαραωνικού μεγέθους πρόγραμμα κατασκευής 500.000 κατοικιών και 50.000 γραφείων σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της στέγης που αντιμετωπίζουν πολλοί πολίτες στη γείτονα χώρα.

Το πρόγραμμα, το οποίο θα κοστίσει περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια, προβλέπει την κατασκευή 500.000 κατοικιών και την πώληση 250.000 οικοπέδων σε δικαιούχους της δημοσιας Υπηρεσίας Στέγασης της Τουρκίας, με τα δάνεια να έχουν διάρκεια 20 ετών, να είναι χαμηλότοκα και η δόση να μην ξεπερνά τα 125 δολάρια το μήνα.

Μέσα σε πέντε χρόνια

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμμα θα υλοποιηθεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, προσθέτοντας ότι ο στόχος είναι η κατασκευή 250.000 σπιτιών μέσα σε δύο χρόνια. Επίσης διευκρίνισε ότι μεταξύ άλλων θα κατασκευαστούν περίπου 50.000 κατοικίες στην Κωνσταντινούπολη, 18.000 στην Άγκυρα και 12.500 στη Σμύρνη.

Σημειώνεται ότι το στεγαστικό αποτελεί μέγα πρόβλημα για τους Τούρκους πολίτες, καθώς ο πληθωρισμός που έχει ξεπεράσει το 80% έχει οδηγήσει σε διπλασιασμό των τιμών των σπιτιών και των ενοικίων, κυρίως στις μεγάλες πόλεις, ενώ ο κατώτερος μισθός παραμένει καθηλωμένος περίπου στα 300 δολάρια το μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα αυτό εντάσσεται σε μια γενικότερη «επιθετική» στρατηγική του Ερντογάν, ο οποίος επιχειρεί να ανατρέψει τις δημοσκοπήσεις που μέχρι σήμερα δείχνουν ότι στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών χάνει από οιονδήποτε είναι αντίπαλός του από την ενωμένη αντιπολίτευση.

Κοινωνική προεκλογική στρατηγική

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τέλος Αυγούστου, κορυφαία στελέχη του κυβερνόντος κόμματος, ΑΚΡ, συναντήθηκαν με τον Ερντογάν και του παρουσίασαν στοιχεία που δείχνουν ότι η δημοσκοπική διολίσθησή του έχει κάπως φρενάρει. Στο πλαίσιο αυτό τον συμβούλευσαν να αλλάξει προεκλογική στρατηγική.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλαίσιο της αλλαγής αυτής, ο Ερντογάν μέσα στο επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε μπαράζ μέτρων κοινωνικού χαρακτήρα, από χαμηλότοκα δάνεια σε ΜμΕ ως επιπλέον επιδότηση των λογαριασμών ενέργειας των Τούρκων καταναλωτών και παροχή βοήθειας σε πιο ευάλωτα νοικοκυριά.

Επίσης, σκοπεύει να αυξήσει τα επιδόματα και να διευρύνει τους δικαιούχους τους, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις οδυνηρές συνέπειες του πληθωρισμού, ο οποίος ροκανίζει το εισόδημα των Τούρκων πολιτών και αυξάνει το ποσοστό εκείνων που βυθίζονται στην φτώχεια και την ανέχεια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr