κοροναϊός μέτρα lockdown

Τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια ώστε να αποφευχθεί το τοπικό lockdown στην Αττική, το οποίο, ωστόσο, παραμένει στο τραπέζι ως το έσχατο μέτρο, θα καταβάλλει το επόμενο κρίσιμο δεκαήμερο η κυβέρνηση.

Παρ ότι αρκετοί από τους επιστήμονες της ειδικής επιτροπής που έχει συσταθεί, εμφανίζονται υπέρμαχοι μιας 15νθήμερης καραντίνας, για να ανακοπεί η ραγδαία αύξηση του κοροναϊού, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλει να εξαντλήσει κάθε δυνατό μέτρο, πριν φτάσουμε εκεί.

Και αυτό, γιατί οι οικονομικές συνέπειες θα είναι σημαντικές και ούτως ή άλλως, ο χειμώνας είναι μπροστά, οπότε μπορεί να απαιτηθεί η ενεργοποίησή του ανά πάσα στιγμή τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του economico, η κυβέρνηση βρίσκεται σε ετοιμότητα για την περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων, μόνο στην Αττική, όπου και εστιάζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα.

4 ακόμα μέτρα, αν απαιτηθεί από τις εξελίξεις

Αν και τα πρόσθετα μέτρα που εφαρμόζονται, δεν αποδώσουν τα δέοντα, τότε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο τραπέζι είναι ακόμα 4 μέτρα :

  •  Η καθολική χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, χωρίς εξαιρέσεις
  • Η απαγόρευση κυκλοφορία –πλην εξαιρέσεων για συγκεκριμένους λόγους, όπως και την περίοδο του lockdown– μετά τα μεσάνυχτα. Η  τελευταία απόφαση για κλείσιμο των περιπτέρων και των μίνι μάρκετ μετά τα μεσάνυχτα είναι ενδεικτική της φιλοσοφίας για περιορισμό της κίνησης μετά τα μεσάνυχτα.
  • Η περαιτέρω μείωση του ωραρίου των χώρων εστίασης – εστιατορίων και μπαρ. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους εξετάζεται η πιθανότητα να κλείνουν τα καταστήματα εστίασης στις δέκα.
  • Η καθιέρωση ειδικής ώρας για την προσέλευση άτομων άνω των 65 ετών και μελών ευπαθών ομάδων στα σούπερ μάρκετ, ώστε να είναι αποτελεσματικότερη η προστασία τους.

Παρά την υφέρπουσα φημολογία, από την κυβέρνηση διαβεβαιώνουν ότι το Δημόσιο σύστημα υγείας εξακολουθεί να έχει αντοχές. Ο χειμώνας, ωστόσο, είναι προ των πυλών και όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία του ιού.

Στο επίκεντρο το κέντρο της Αθήνας

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη  Νίκος Χαρδαλιάς βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Κώστα Μπακογιάννη για την εκπόνηση ειδικής μέριμνας για το κέντρο της Αθήνας, όπου το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα αυξημένο.

Εκεί δεν αποκλείεται να δούμε επιπλέον μέτρα, καθώς στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται ξενοδοχεία καραντίνας με υγειονομική παρακολούθηση που αφορά ασυμπτωματικούς φορείς, ειδική ενημέρωση ευάλωτων ομάδων αλλά και ενημέρωση μεταναστών στη γλώσσα τους.

Πηγή: economico.gr