Ρέγκλινγκ Οικονομία

Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι ένα από τα στοιχεία που απασχολούν τους διεθνείς οργανισμούς για την μετά κορωνοϊό εποχή. Οι δαπάνες για τη στήριξη της οικονομίας ξεπερνούν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ και στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι πρέπει να αποφευχθεί «πάση θυσία» ένα νέο γενικευμένο lock down το προσεχές φθινόπωρο λόγω της μετάλλαξης Δέλτα.

Το μήνυμα Ρέγκλινγκ

Στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αναφέρθηκε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας στο συνέδριο που διοργανώνει στην Αθήνα ο Economist λέγοντας ότι  «τα χαμηλά επιτόκια αμβλύνουν τώρα τις ανησυχίες, αλλά αυτά μπορεί να αυξηθούν όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ολοκληρώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για τη στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Αυτό, τόνισε, δεν σημαίνει ότι κινούμαστε σε μία νέα κρίση χρέους. Ωστόσο, το βάρος από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν αυξήσει σημαντικά το χρέος και, μόλις σταθεροποιηθεί η ανάκαμψη, η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει έναν αξιόπιστο δημοσιονομικά δρόμο. Αν αυτός συνδυασθεί με τη δέσμευση για τις μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν το αναπτυξιακό δυναμικό, κατέληξε ο κ. Ρέγκλινγκ, το ελληνικό χρέος μπορεί να παραμείνει βιώσιμο».

“Εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε”

Οι φόβοι που εκφράζουν οι διεθνείς οργανισμοί έχουν να κάνουν κυρίως, με τις επιπτώσεις που θα έχει στην ελληνική τουριστική βιομηχανία  μετάλλαξη Δέλτα, αφού είναι γνωστή η εξάρτηση της οικονομίας μας από τα έσοδα του τουρισμού. Γι’ αυτό το λόγο μόλις προχθές ο Επίτροπος Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πάολο Τζεντιλόνι, αφού χαρακτήρισε καλό το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για φέτος και του χρόνου, όταν ρωτήθηκε για τη νέα μετάλλαξη και τις επιπτώσεις την είπε χαρακτηριστικά «ελπίζουμε ότι η αύξηση νέων μολύνσεων από τον ιό θα παραμείνει υπό έλεγχο, καθώς αυξάνονται οι εμβολιασμοί. Το μήνυμα είναι «εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε».

Πάντως ο κ. Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε εφικτούς τους στόχους για αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,5% φέτος και 6% το 2022. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εαρινές  προβλέψεις της εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί το τρέχον έτος κατά 4,3%.  Όπως είπε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας πρέπει να συνεχισθούν οι προσπάθειες για την ενίσχυση του αναπτυξιακού δυναμικού της ελληνικής οικονομίας και χρειάζονται πιο στοχευμένα μέτρα, εστιάζοντας στη στήριξη της απασχόλησης και των επιχειρηματικών επενδύσεων. Ο κ. Ρέγκλινγκ επισήμανε μάλιστα  ότι η Ελλάδα είχε τη δυνατότητα να στηρίξει με μέτρα την οικονομία καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά σημείωσε ότι τα μέτρα αυτά είχαν κόστος πάνω από 15% του ΑΕΠ τη διετία 2020-21.

Οι θετικοί οιωνοί

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ίδιο συνέδριο  τόνισε ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε την υγειονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στην οικονομία με ικανοποιητικό τρόπο. Η ελληνική οικονομία, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών,  έδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και έχει διαμορφωθεί το έδαφος για την ισχυρή ανάκαμψή της, όπως δείχνουν και μία σειρά από δείκτες, όπως η σταθερή αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, η μεγάλη αύξηση των δεικτών PMI και οικονομικού κλίματος, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο δανεισμός της Ελλάδας με αρνητικό επιτόκιο από τις αγορές χρήματος και με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο από τις κεφαλαιαγορές, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου μέσα στην πανδημία.

Ο κ. Σταϊκούρας αναγνώρισε ότι είναι συντηρητική αλλά ρεαλιστική  η εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών για ανάπτυξη 3,6% το 2021  και αφού επανέλαβε τους στόχους της οικονομικής πολιτικής την επόμενη διετία είπε ότι ο αντίκτυπος των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα εισρεύσουν στη χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι το τέλος του έτους, θα φανεί του χρόνου όταν το ΑΕΠ θα αυξηθεί πάνω από έξι ποσοστιαίες μονάδες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr