Τα

Η διεύρυνση και εμβάθυνση της στρατηγικής αμυντικής σχέσης Ελλάδος και ΗΠΑ αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου , στην επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, από αύριο Δευτέρα 18 Ιουλίου. Στο πλαίσιο αυτό, η αγορά των F-35 και οι διαρκείς προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα έχει συνάντηση στο Πεντάγωνο με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν. Στην ατζέντα τους, αναμένεται να περιλαμβάνονται θέματα της ευρείας συνεργασίας μεταξύ των Ελληνικών και Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων και της ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

  • Εξάλλου, οι νέες τοποθεσίες αλλά και η δημιουργία νέων υποδομών σε αυτές, θα ενισχύσει τις δυνατότητές τους και θα διευκολύνει κοινές δραστηριότητες. Ανάμεσα στις νέες τοποθεσίες, κεντρικός είναι ο ρόλος  του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Η απόκτηση των αεροσκαφών F-35

Επιπλέον, στις συνομιλίες θα περιληφθούν ζητήματα που αφορούν την απόκτηση νέων αμυντικών δυνατοτήτων και εξοπλισμών όπως η απόκτηση των αεροσκαφών F-35. Για τα συγκεκριμένα μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, η διαδικασία ξεκίνησε πρόσφατα με το επίσημο Ελληνικό αίτημα στις ΗΠΑ από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, σύμφωνα με την οδηγία του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας.

Η απόκτησή τους  τους θα ενισχύσει την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας καθώς και τη διαλειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος – ΗΠΑ. Επιπρόσθετα, η κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι ευρύτερες γεωπολιτικές προκλήσεις ασφαλείας είναι θέματα που περιλαμβάνονται  στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης των δύο υπουργών.

Το επίπεδο της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος και ΗΠΑ είναι, ήδη, υψηλότατο. Αυτό αντικατοπτρίζεται από την αναβάθμιση της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας, με την υπογραφή των δύο τροποποιητικών πρωτοκόλλων, το 2019 και 2021 αλλά και τις νέες τοποθεσίες που συμπεριλαμβάνονται πλέον στην συμφωνία. Παράλληλα, η διαχρονική γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδος και η συνεισφορά της στην ασφάλεια και την σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής καθιστούν τη χώρα πολύτιμο σύμμαχο και εταίρο για τις ΗΠΑ.

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος αναμένεται να αναφερθεί στο ζήτημα της προκλητικής και παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, η οποία με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και συχνότατες δηλώσεις για την αποστρατικοποίηση των νησιών, δημιουργεί ένταση στην περιοχή κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.

Το πρόγραμμα του Ν. Παναγιωτόπουλου περιλαμβάνει, επίσης, συνάντηση με πολιτικά στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς επίσης με τον γερουσιαστή Ρ. Μενέντεζ  , πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας αλλά και άλλους γερουσιαστές και βουλευτές των Επιτροπών για θέματα Εξωτερικών και ‘Αμυνας, των δύο νομοθετικών Σωμάτων.

Η αναβάθμιση των τουρκικών F-16

Σε αυτό τον κύκλο συναντήσεων, αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της αναβάθμισης των τουρκικών F-16, λαμβάνοντας υπόψη ότι προέχει να διασφαλισθεί ότι θα υπάρξουν συνέπειες για την Τουρκία εάν χρησιμοποιήσει αμερικανικά αεροσκάφη για παραβιάσεις και υπερπτήσεις, και γενικότερα προβαίνει σε ενέργειες σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Το πρόγραμμα του Ν. Παναγιωτόπουλου περιλαμβάνει, ακόμη, συναντήσεις με την ηγεσία και στελέχη των δεξαμενών σκέψης Heritage Foundation και Rand Corporation στην Ουάσιγκτον.

  • Στις 20 Ιουλίου ο υπουργός θα μεταβεί στο Fort Worth, Τέξας, όπου κατασκευάζονται τα μαχητικά F-35 για ενημέρωση και συνάντηση με την ηγεσία της Lockheed Martin και στελέχη του προγράμματος F-35.

Στην Ουάσιγκτον, ο Ν. Παναγιωτόπουλος θα έχει συναντήσεις με ηγετικά στελέχη της ομογένειας ενώ στις 21 Ιουλίου θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στο Συνέδριο της AHEPA, στο Ορλάντο. Το συνέδριο πραγματοποιείται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από την ίδρυση της ιστορικής οργάνωσης με τη μείζονα συνεισφορά στην προώθηση των εθνικών μας θεμάτων, την φιλία μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ και τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των λαών τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr