Σε… φιλαράκια υψηλού επιπέδου φαίνεται ότι εξελίσσεται η σχέση των προέδρων της Τουρκίας και της Ρωσίας, ιδίως μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.

Έτσι, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντίμιρ Πούτιν είχαν και νέα συνάντηση που διήρκεσε περίπου 40 λεπτά, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης, η οποία διεξάγεται στο Ουζμπεκιστάν. Η συνάντηση των δυο ηγετών έγινε χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων και επικεντρώθηκε στη συνεργασία Ρωσίας και Τουρκίας για τη μεταφορά σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια, καθώς και στις ενεργειακές και εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.

Πληρωμή του 25% του αερίου σε ρούβλια

«Η Τουρκία έχει γίνει μια από τις πιο αξιόπιστες διαδρομές για τις αποστολές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ακόμα και στην Ευρώπη. Ο TurkStream λειτουργεί ομαλά» σχολίασε ο Πούτιν στη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, προσθέτοντας πως το ένα τέταρτο των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου στην Τουρκία θα πληρώνεται σε ρούβλια. Η Τουρκία αναμένεται να πληρώσει φέτος για το φυσικό αέριο περίπου 50 δισ. δολάρια και η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της.

«Όπως γνωρίζετε, η συμφωνία μας για την προμήθεια φυσικού αερίου ρωσικής προέλευσης στην Τουρκία, προβλέπει πληρωμή του 25% των προμηθειών αυτών σε ρούβλια. Η συμφωνία αυτή τίθεται άμεσα σε ισχύ», είπε και παράλληλα, ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τη συμβολή του στην εφαρμογή της συμφωνίας για τα σιτηρά, σημειώνοντας πως οι συμφωνίες που αφορούν το πυρηνικο εργοστάσιο Ακούγιου υπογράφηκαν χθες. «Ελπίζουμε πως θα ξεκινήσει να λειτουργεί το 2023» ανέφερε.

Εξαγωγές μέσω Τουρκίας

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ακόμα πως «οι οικονομικοί μας φορείς έχουν λάβει τα κατάλληλα μηνύματα ότι μπορούν επίσης να εξάγουν τα προϊόντα μας μέσω της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι ένας αξιόπιστος εταίρος από την άποψη αυτή και μπορεί να εξασφαλίσει σίγουρες παραδόσεις μέσω του εδάφους της σε όλες τις χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, δεδομένου ότι πουλάμε κυρίως εκεί».

«Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε σημαντικά τις παραδόσεις μας στην Τουρκική Δημοκρατία σε όλους τους τομείς που σας ενδιαφέρουν», είπε ο Πούτιν σε άλλο σημείο της συνάντησης με τον Ερντογάν. Νωρίτερα, Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν σημειώσει ότι ο Τούρκος πρόεδρος επιδιώκει ακόμη στενότερους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία, και ότι μεταξύ των στόχων του είναι οι εκπτώσεις στις τιμές και οι πληρωμές σε τουρκική λίρα για τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr