που επενδύουν όσοι επιλέγουν για φορολογική κατοικία την Ελλάδα

Σε ακίνητα και μετοχές μη εισηγμένων εταιρειών επενδύουν οι πλούσιοι που έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, οι οποίοι κατά βάση είναι ομογενείς κυρίως από τον χώρο της ναυτιλίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ( Καθημερινή της Κυριακής), σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο το προηγούμενο έτος πάνω από 100 εύποροι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να ενημερωθούν για τη νέα φορολογική νομοθεσία και το ευνοϊκό καθεστώς Non-Dom που ισχύει στη χώρα μας, εκ των οποίων τελικά 5 οικογένειες (10 φυσικά πρόσωπα) με τα ανήλικα τέκνα τους έγιναν κάτοικοι Ελλάδας.

Οι περισσότεροι από όσους έχουν ήδη πάρει την έγκριση από τη ΔΟΥ κατοίκων Εξωτερικού έφυγαν το 2010 από την Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν φορολογικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάνοντας χρήση του αντίστοιχου νόμου που ισχύει στη Βρετανία. Η λήξη της σχετικής περιόδου αλλά και το Brexit τους οδήγησε στην Ελλάδα, καθώς επιθυμούν φορολογικά να εμφανίζονται ως κάτοικοι της Ελλάδας και της Ε.Ε.

Από  ποιες χώρες εκδηλώνεται ενδιαφέρον

Ταυτόχρονα από το ίδιο γραφείο το 2021 έχουν κατατεθεί στη ΔΟΥ κατοίκων Εξωτερικού 5 αιτήσεις, οι οποίες και έχουν εγκριθεί, από Ελληνες ομογενείς. Από το σύνολο των πλουσίων που μετακόμισαν (το 2020 και το 2021) οι περισσότεροι προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά και τη Λατινική Αμερική.

Οπως αναφέρουν στελέχη του γραφείου, την περασμένη εβδομάδα σε ειδική εκδήλωση μέσω του Διαδικτύου έγινε ενημέρωση σε 40 Αυστραλούς ομογενείς οι οποίοι ήθελαν να πληροφορηθούν για το ελκυστικό ελληνικό φορολογικό καθεστώς.

Επίσης καταγράφεται ενδιαφέρον πλουσίων από την Τουρκία, καθώς και από αρκετές τρίτες χώρες, οι οποίοι επιθυμούν να έχουν παρουσία στην Ε.Ε. Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί πάνω από 60 αιτήσεις πλουσίων και υπό εξέταση βρίσκονται ακόμα 50 αιτήσεις.

Πιο διστακτικοί οι ομογενείς της Αμερικής και του Καναδά

Πιο διστακτικοί εμφανίζονται οι ομογενείς της Αμερικής και του Καναδά. Παρά το γεγονός ότι θέλουν να ενημερωθούν για τη βεντάλια των νόμων που έχουν θεσπιστεί, φοβούνται μήπως τον επόμενο χρόνο ή σε περίπτωση αλλαγής κυβέρνησης χαθούν τα προνόμια και αναγκαστούν να αναζητήσουν νέα φορολογική κατοικία. Σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι καλύτερο είναι να τρέξει ο νόμος 1-2 χρόνια και μετά βλέπουμε.

Από τις 10 αιτήσεις που έχουν εγκριθεί, πελάτες του μεγάλου δικηγορικού γραφείου, οι 5 έχουν επενδύσει σε ακίνητα. Κάποιοι είτε είχαν το οικόπεδο, καθώς έχουν περιουσία στην Ελλάδα, και ξεκίνησαν την οικοδόμηση, ενώ άλλοι που είχαν διαμερίσματα ξεκίνησαν βελτιώσεις ανακαινίσεις αλλά και αγορές οικοπέδων.

Κατά κύριο λόγο έχουν επενδύσει σε τουριστικές περιοχές της χώρας δημιουργώντας πολυτελείς κατοικίες για δική τους χρήση. Οι υπόλοιποι επενδύουν σε μετοχές μη εισηγμένων στο ελληνικό Χρηματιστήριο εταιρειών και συγκεκριμένα σε startup και venture capital.

Η σύγχυση γύρω από το νομοθετικό πλαίσιο για τις επενδύσεις

Ωστόσο, το θέμα των επενδύσεων είναι κάτι που απασχολεί τους πλούσιους, καθώς ένας νόμος που διέπεται από απλότητα έγινε σύνθετος εξαιτίας της απόφασης για τις επενδύσεις.

Οι νέοι φορολογικοί κάτοικοι σύμφωνα με τη νομοθεσία θα πρέπει να επενδύσουν εντός τριετίας το ποσό των 500.000 ευρώ σε ακίνητα, μετοχές, ομόλογα κ.λπ. Μάλιστα θα πρέπει να διακρατήσουν την επένδυση για διάστημα 15 ετών.

Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος αγοράσει ομόλογα 10ετούς διάρκειας, στη λήξη τους θα πρέπει να επενδύσουν κάπου αλλού ή σε νέα ομόλογα για διάστημα ακόμα πέντε ετών. Ωστόσο, είναι άγνωστο τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιος επενδύσει στο ελληνικό Χρηματιστήριο και καταγράψει από τον πρώτο χρόνο της επένδυσης ζημίες

Δηλαδή αυτό που δεν έχει γίνει σαφές είναι εάν πρέπει η ζημία να αντικατασταθεί με νέα κεφάλαια έτσι ώστε το ποσό της επένδυσης να διατηρείται στις 500.000 ευρώ για όλη τη διάρκεια της 15ετίας.

Πηγή: economico.gr