Το αεροσκάφος F-117 Nighthawk (Γεράκι της Νύχτας) ήταν το πρώτο «κανονικό» stealth πολεμικό αεροσκάφος που μπήκε σε ευρεία παραγωγή. Το παράξενο, γωνιώδες σχήμα του ουσιαστικά «αντανακλούσε» τα σήματα των εχθρικών ραντάρ και κατ’ αυτό τον τρόπο -συν ορισμένες άλλες τεχνικές και κατασκευαστικές λεπτομέρειες- γινόταν κυριολεκτικά αόρατο, μέχρι που έφθανε στον στόχο του.

Το μονοθέσιο, δικινητήριο, βομβαρδιστικό αεροσκάφος, το οποίο αναπτύχθηκε από το το τμήμα απορρήτων προγραμμάτων Skunk Works της Lockheed Martin, ήταν το πρώτο αεροσκάφος που σχεδιάστηκε γύρω από την τεχνολογία stealth, πραγματοποίησε την παρθενική πτήση του το 1981, πέτυχε την αρχική επιχειρησιακή του ικανότητα το 1983, και τελικά αποσύρθηκε από την ενεργό δράση στις 22 Απριλίου 2008.

Σε… μερική σύνταξη

Ωστόσο, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και η NASA, αναγνωρίζοντας τις εξαιρετικές ιδιότητες του μαχητικού/βομβαρδιστικού (υπάρχει μια ανεκδοτολογική ιστορία για την ονομασία του, καθώς το F υποδηλώνει μαχητικό, ωστόσο το αεροσκάφος ήταν περισσότερο βομβαρδιστικό και πήρε την ονομασία του για να τραβήξει το ενδιαφέρον καλών πιλότων), διατήρησαν κάποια από αυτά σε ενεργή κατάσταση.

Μάλιστα, πρόσφατη έκθεση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ αποκαλύπτει ότι έχει δοθεί «πράσινο φως» για την χρήση των αεροσκαφών σε εκπαιδευτικές ασκήσεις εναερίου ανεφοδιασμού, αλλά και με άλλα μαχητικά αεροσκάφη, όπερ και συνέβη στο πλαίσιο αεροπορικής εκπαιδευτικής άσκησης στην 144η Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στο Φρέσνο της Καλιφόρνιας.

Στο ρόλο του αντιπάλου

Δύο F-117 προσγειώθηκαν στη βάση, προκειμένου να συμμετάσχουν σε άσκηση με εικονικές αερομαχίες, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του αντιπάλου -και μάλιστα του επιτιθέμενου- πιλότων των μαχητικών αεροσκαφών F-15C/D της αεροπορίας των ΗΠΑ, οι οποίοι έτσι εξοικειώνονται σε stealth εναέριες απειλές άλλων χωρών, όπως τα ρωσικά Su-57 και τα κινεζικά J-20, τα οποία, φυσικά, είναι μαχητικά 5ης γενιάς.

Όπως και νά’χει, πάντως, η παρουσία των «γερακιών της νύχτας» προκάλεσε τεράστιο ενδιαφέρον, καθώς τα «αόρατα» αεροσκάφη μπορεί να μην έχουν το αεροδυναμικό σχήμα των F-22 ή των F-35, ωστόσο, η εικόνα τους παραμένει επιβλητική και λίγο τρομακτική, κάτι που επίσης είχε αξιοποιηθεί από τις ΗΠΑ στις πολλές πολεμικές αποστολές που τα F-117 είχαν συμμετάσχει στη διάρκεια της «υπηρεσίας» τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr