Τα ΗΑΕ συνεχίζουν να δίνουν «χείρα βοηθείας» στην Τουρκία

Απορίες και ερωτηματικά προκαλεί η στάση των ΗΑΕ έναντι της Τουρκίας. Μετά από μια μακρά περίοδο ψυχρών σχέσεων, το Άμπου Ντάμπι το τελευταίο διάστημα έχει λειτουργήσει κυριολεκτικά ως «από μηχανής θεός» για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε μια στιγμή που η τουρκική οικονομία και η λίρα βρίσκονταν σε «ελεύθερη πτώση», τα ΗΑΕ πρόσφεραν στην Τουρκία επενδύσεις ύψους 10 δισ. δολαρίων και ένα νομισματικό swap 5 δισ. δολαρίων το οποίο αύξησε σημαντικά τα συναλλαγματικά αποθέματα της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία είχαν εξαϋλωθεί στην προσπάθεια να συγκρατηθεί η διολίσθηση της λίρας.

Νέες συμφωνίες

Τώρα, σύμφωνα με κορυφαίο Τούρκο αξιωματούχο, οι δύο χώρες ετοιμάζονται να συσφίξουν ακόμα περισσότερο τους δεσμούς τους, καθώς, κατά την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Άμπου Ντάμπι το Φεβρουάριο αναμένεται να «υπογραφούν νέες συμφωνίες και να ανανεωθούν παλιότερες δεσμεύσεις» μεταξύ Τουρκίας και ΗΑΕ.

Αυτά δήλωσε στο πρακτορείο WAM ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σεντόπ, προσθέτοντας ότι οι προετοιμασίες για την επίσκεψη συνεχίζονται και ότι η επίσκεψη αυτή θα είναι «απόδειξη για τις βελτιωμένες σχέσεις των χωρών μας», χωρίς, ωστόσο, να γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες των συμφωνιών που θα υπογραφούν.

Το «πετράδι του στέμματος»

Ο Σεντόπ συναντήθηκε επίσης με τον ομόλογό του από τα ΗΑΕ, Σακρ Γκομπάς, καθώς οι δύο χώρες επιδιώκουν να αναπτύξουν κοινοβουλευτικούς δεσμούς. Σύμφωνα με το WAM, το διμερές εμπόριο Τουρκίας-ΗΑΕ έφθασε το 2020 τα 8 δισ. δολάρια, ενώ Τούρκοι εργολάβοι έχουν αναλάβει 141 έργα στα ΗΑΕ, συνολικής αξίας 13 δισ. δολαρίων.

Ωστόσο, το «πετράδι του στέμματος» της αναθέρμανσης των σχέσεων των δύο χωρών είναι το επενδυτικό ταμείο των 10 δισ. που ανακοίνωσε κατά την επίσκεψή του στη Τουρκία ο διάδοχος του θρόνου του Άμπου Ντάμπι, πρίγκιπας Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ, σε μια φάση που ο Ερντογάν κυριολεκτικά «έχανε το έδαφος κάτω από τα πόδια του».

Επενδυτικές συνεργασίες

Από τότε, Τουρκία και ΗΑΕ εξετάζουν διάφορες επενδυτικές συνεργασίες στους τομείς της κλιματικής αλλαγής, της ενέργειας, της ασφάλειας τροφίμων και υδάτων, της υγείας, της γεωργίας, των logistics, των υποδομών, της χρηματοπιστωτικής και του τουρισμού και μένει να φανεί αν κάποιες από αυτές υλοποιηθεί το Φεβρουάριο.

Αναλυτές εκτιμούν ότι τα ΗΑΕ ενδιαφέρονται να επενδύσουν -και εμμέσως να αποκτήσουν πρόσβαση- στην πολύ ισχυρή αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, καθώς το τελευταίο διάστημα επιδιώκουν να ενισχύσουν την άμυνά τους και να αποκτήσουν ισχυρό έρεισμα στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr