Κίνα εργοστάσια

Οι κινεζικές εταιρείες βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα κύμα κοροναϊού που παραλύει το εργατικό δυναμικό, απειλεί να κλείσει γραμμές παραγωγής εργοστασίων και να φέρει χάος στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Εκτίναξη των κρουσμάτων μετά την πολιτική “μηδενικής Covid”

Η ξαφνική στροφή του προέδρου Xi Jinping στην πολιτική «μηδενικής Covid» οδήγησε σε κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων. Η πρωτεύουσα βρίσκεται στο επίκεντρο, με πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού των 22 εκατομμυρίων του Πεκίνου να έχουν μολυνθεί, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις που επικαλούνται οι Financial Times.

Το κύμα έχει πιάσει αξιωματούχους και εταιρείες απροετοίμαστους. Ο επικεφαλής μεγάλου γηροκομείου στην πρωτεύουσα είπε ότι η κυβέρνηση ζήτησε από μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των China Resources και Sinopharm, να αυξήσουν την παραγωγή αντιπυρετικών φαρμάκων αφού οι άρρωστοι στο Πεκίνο άδειασαν τα ράφια των φαρμακείων.

Ενώ οι υπάλληλοι γραφείου γυρίζουν σε τηλεργασία, πολλά εργοστάσια σε περιοχές με αύξηση κρουσμάτων λειτουργούν με ολοένα και μικρότερα επίπεδα προσωπικού, καθώς οι εργαζόμενοι ασθενούν.

Ένας στους πέντε στην εργασία του 

Ο επικεφαλής ενός εργοστασίου τεχνολογίας στην ανατολική επαρχία Shandong είπε ότι μόνο το 20% του προσωπικού πήγε στη δουλειά την Παρασκευή, ενώ το υπόλοιπο δήλωσε άρρωστο. «Ανησυχώ ότι θα πρέπει να κλείσω το εργοστάσιο», είπε.

Ένας διευθυντής σε εργοστάσιο συναρμολόγησης αυτοκινήτων στη βόρεια επαρχία Hebei είπε ότι η ομάδα του σχεδιάζει να επαναφέρει το σύστημα «κλειστού βρόχου», σύμφωνα με το οποίο το προσωπικό ζει και εργάζεται επιτόπου κατά τη διάρκεια επιδημιών Covid, προκειμένου να συνεχιστεί η παραγωγή αποφεύγοντας τη μόλυνση του ιού. «Δεν θα έχουμε εργάτες διαφορετικά», είπε.

Εκτός από την κρίση προσωπικού, οι επικεφαλής των εργοστασίων αντιμετωπίζουν και προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ο Wuttke του Εμπορικού Επιμελητηρίου της ΕΕ είπε ότι ο αυξανόμενος αριθμός οδηγών φορτηγών που είναι θετικοί στον Covid θα είναι ένας παράγοντας.

Θα επιταχύνει το άνοιγμα της Κίνας 

Ωστόσο, κάποιοι ελπίζουν ότι αυτή η περίοδος μεγάλης πίεσης, καθώς ο ιός σαρώνει τη χώρα, θα επιταχύνει το άνοιγμα της Κίνας, μετά από τρία δύσκολα χρόνια απομόνωσης από τον υπόλοιπο κόσμο.

«Εάν ο ιός συνεχίσει να εξαπλώνεται με τον σημερινό του ρυθμό, οι περισσότερες πόλεις θα έχουν περάσει την κορύφωση μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου. Η επανέναρξη της δραστηριότητας θα είναι αρκετά γρήγορη τον Φεβρουάριο», δήλωσε ένας εξ αυτών.

«Το κρίσιμο ερώτημα είναι πόσο γρήγορα θα ομαλοποιηθούν τα πράγματα μετά από αυτό το κύμα που φαίνεται ότι θα μπορούσε να είναι πολύ πιο γρήγορο από το αναμενόμενο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr