Η πολωνική κυβέρνηση προσπάθησε να μετριάσει τις εντυπώσεις από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της ότι η χώρα σταμάτησε τις αποστολές όπλων στην Ουκρανία, βάζοντας φρένο σε μια κλιμακούμενη διαμάχη που έχει κλονίσει μια βασική συμμαχία κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Αφού ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι η Πολωνία δεν μεταφέρει πλέον όπλα στην Ουκρανία, το γραφείο του επιχείρησε να… μαζέψει τη δήλωσε, μετά από μια έντονη ανταλλαγή αιχμών αυτή την εβδομάδα, η οποία απογοήτευσε τους συμμάχους και υπονόμευσε μια σχέση που ήταν ζωτικής σημασίας για τη βοήθεια προς το Κίεβο.

Η Πολωνία πραγματοποιεί μόνο τις προμήθειες πυρομαχικών και οπλισμού που είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκύπτουν από τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με την Ουκρανία“, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πιοτρ Μίλερ. Αυτές περιλαμβάνουν μια σύμβαση για την παράδοση οβιδοβόλων τοπικής κατασκευής, πρόσθεσε. “Η Πολωνία βοήθησε με συνέπεια στην απόκρουση της επίθεσης της Ρωσίας“.

“Παρεξήγησις…”

Η διαμάχη σηματοδότησε μια έντονη αντίθεση με την ενότητα που επιδείχθηκε μεταξύ των δύο συμμάχων μετά την εισβολή της Ρωσίας πέρυσι, με την Πολωνία να αποτελεί βασικό αγωγό όπλων και βοήθειας προς την Ουκρανία. Όμως, η ομοψυχία έφτασε στα όριά της μετά την επέκταση της μονομερούς απαγόρευσης των εισαγωγών σιτηρών από τη Βαρσοβία για να κατευνάσει τους ανήσυχους αγρότες, μια σημαντική εκλογική ομάδα για το κυβερνών κόμμα ενόψει των σκληρά αμφισβητούμενων εκλογών της 15ης Οκτωβρίου.

Η δήλωση του πρωθυπουργού σχετικά με τα όπλα προς την Ουκρανία παρεξηγήθηκε και ερμηνεύτηκε λανθασμένα, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας. Ένας άλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Πολωνία δεν έχει άλλα όπλα που μπορούν να δοθούν, αλλά οι αποστολές πυρομαχικών θα συνεχιστούν.

Το ζήτημα των σιτηρών

Η διαρκώς αυξανόμενη ρητορική ένταση μεταξύ Βαρσοβίας και Κιέβου έχει θορυβήσει τις κυβερνήσεις που έχουν δεσμευτεί να στηρίξουν την Ουκρανία. Ο υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας Άρβιντας Ανουσάουσκας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η διακοπή της βοήθειας προς το Κίεβο δεν ήταν στο τραπέζι των συνομιλιών με τον Πολωνό ομόλογό του την προηγούμενη ημέρα. Αντιθέτως, “συζητήσαμε για τη βοήθεια προς την Ουκρανία, το σχήμα Ramstein, τους συνασπισμούς, τις προμήθειες – δηλαδή τα εντελώς αντίθετα πράγματα“, δήλωσε ο Anusauskas.

Μια χαλάρωση φάνηκε επίσης να είναι πιθανή στο μέτωπο των σιτηρών, μία ημέρα αφότου ο Μοραβιέτσκι απείλησε να επεκτείνει τους περιορισμούς στις εισαγωγές και σε άλλα ουκρανικά προϊόντα. Οι υπουργοί Γεωργίας των δύο χωρών συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία να αναζητήσουν λύση. Παρόλα αυτά, εκτός από τα σχόλια του προέδρου Αντρέι Ντούντα που στόχευαν τον Ουκρανό Βολοντίμιρ Ζελένσκι τις τελευταίες 48 ώρες, τα σχόλια σηματοδότησαν μια δραματική αλλαγή τόνου από την πολωνική ηγεσία.

Αιφνιδιασμός στην Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αιφνιδιάστηκαν από την ένταση της διαμάχης – και ελπίζουν να δουν τη διαμάχη να ξεθωριάζει γρήγορα, σύμφωνα με αξιωματούχο που γνωρίζει τις συζητήσεις. Ένας άλλος αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, εξέφρασε την ανησυχία ότι η παρατεταμένη ένταση με την Πολωνία θα δώσει σε άλλους δωρητές το άνοιγμα να μειώσουν τη στήριξη λόγω της πολεμικής κόπωσης. Τους μήνες που ακολούθησαν την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας, η Πολωνία κατακεραύνωσε άλλες δυτικές χώρες, ιδίως τη Γερμανία, επειδή αργούσαν να παραδώσουν όπλα στην Ουκρανία.

Έγινε ένας από τους μεγαλύτερους δωρητές του Κιέβου και η πρώτη χώρα που παρέδωσε τον Φεβρουάριο άρματα μάχης Leopard υψηλής τεχνολογίας, καθώς και αεροσκάφη και πυρομαχικά σοβιετικής εποχής. Η αντιπαράθεση Πολωνίας-Ουκρανίας έθεσε ξαφνικά υπό αμφισβήτηση την ενότητα που καθόριζε τη σχέση των γειτόνων πριν από τη διαμάχη για τα σιτηρά, μια φιλία που φαινόταν να ενσαρκώνει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ουκρανία ενάντια στη ρωσική εισβολή. Η Πολωνία είναι ο κύριος προορισμός για τους πρόσφυγες και η πύλη για το 90% περίπου της δυτικής βοήθειας και του στρατιωτικού εξοπλισμού που κατευθύνεται προς το Κίεβο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr