Όπισθεν ολοταχώς από την Ουκρανία, όσον αφορά στην απόφασή της να κηρύξει «ανεπιθύμητο» τον πρόεδρο της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ.
Μετά την έκδηλη δυσφορία του Βερολίνου για τη στάση του Κιέβου, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντιμίτρο Κουλέμπα έσπευσε να εκφράσει την λύπη του για το ότι το δημοσίευμα γερμανικού μέσου ενημέρωσης για την επίσκεψη του προέδρου της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ προκάλεσε μια «δυσχερή κατάσταση», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα διευθετηθεί μέσω της διπλωματικής οδού.
Ζήτημα συνεννοήσεων
Οπως υπογράμμισε, στην διπλωματία υπάρχουν πολλές στιγμές εργασίας, που αφορούν στην συνεννόηση των σχημάτων των επισκέψεων και των αναμενόμενων αποτελεσμάτων τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν την εργασία αυτή την αναλαμβάνουν μόνοι τους οι διπλωμάτες, βρίσκουν πάντα αμοιβαία αποδεκτές λύσεις. Αλλά όταν οι πτυχές των επαφών εργασίας εμπίπτουν στα ΜΜΕ, τότε προκαλούνται δημόσιες συζητήσεις, σκάνδαλα και συναισθηματική φόρτιση, τα οποία εμποδίζουν την συνεργασία και δημιουργούν ένα αρνητικό πεδίο.
Για όλα φταίει η… BILD
«Αυτήν ακριβώς την κατάσταση έχουμε αυτή τη στιγμή με την Γερμανία. Μου είναι λυπηρό ότι η αναφορά ενός από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης που επικαλείται πηγή, προκάλεσε μια δυσχερή κατάσταση, στην οποία αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε», ουσιαστικά ρίχνοντας την ευθύνη στην εφημερίδα BILD η οποία και ξεκίνησε τον θόρυβο με ένα εκτενές και -επί της ουσίας μη διαψευσμένο- δημοσίευμά της, σχετικά με τους λόγους για τους οποίους ο Σταϊνμάγιερ δεν επισκέφθηκε το Κίεβο.
«Σεβόμαστε τη Γερμανία»
Κάνοντας «διαχείριση κρίσης», ο Κουλέμπα είπε ότι η Ουκρανία αντιμετωπίζει με μεγάλο σεβασμό την Γερμανία. «Δεν συμφωνούμε πάντα με την γερμανική πολιτική, αλλά σεβόμαστε την Γερμανία ως κράτος και ως εταίρο και για μας είναι προφανές ότι ο επικεφαλής του κράτους, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας είναι ένα από τα σύμβολα του κράτους αυτού. Και εμείς με τον ίδιο σεβασμό αντιμετωπίζουμε τον θεσμό του ομοσπονδιακού προέδρου» υπογράμμισε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών.
Η… διπλωματική οδός
Ο Κουλέμπα υπογράμμισε ότι η Ουκρανία δεν επιθυμεί την όξυνση των διμερών σχέσεων με την Γερμανία, λέγοντας ότι «είμαι πεπεισμένος ότι αυτή κατάσταση θα διευθετηθεί μέσω της διπλωματικής οδού και δεν θα υπάρξει καμία βλάβη για τις ουκρανο-γερμανικές σχέσεις. Υπογραμμίζω για μια ακόμη φορά, ότι είμαστε υπέρ των σχέσεων που οικοδομούνται πάνω στον αμοιβαίο σεβασμό και θα το πω ευθέως, υπέρ της δημιουργίας μιας νέας γερμανικής πολιτικής απέναντι στην Ουκρανία στις παρούσες συνθήκες. Και μια τέτοια νέα γερμανική πολιτική προσδοκούμε από την νέα γερμανική κυβέρνηση».
Επιμένει ο Ουκρανός πρέσβης
Ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ είχε δηλώσει στις 12 Απριλίου ότι η Ουκρανία απέρριψε την επίσκεψή του, την οποία ήθελε να πραγματοποιήσει μαζί με τους προέδρους των χωρών της Βαλτικής και της Πολωνίας. Πάντως, νωρίτερα ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Γερμανία Αντρέι Μέλνικ, είχε καταστήσει σαφές ότι η Ουκρανία αναμένει μάλλον την επίσκεψη του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, επειδή η επίσκεψη του Σταϊνμάιερ κατά την άποψη του Ουκρανού πρεσβευτή θα είχε «μόνο συμβολικό χαρακτήρα». Ο Μέλνικ επανειλημμένα είχε ασκήσει κριτική στον Σταϊνμάγιερ για υπέρμετρα φιλορωσική πολιτική.
Γερμανική δυσφορία
Ωστόσο την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Γερμανίας παραδέχθηκε τα λάθη που έκανε στην πολιτική που άσκησε σε σχέση με την Ρωσία, δηλώνοντας ότι είναι αναγκαίο να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Ορισμένοι Γερμανοί πολιτικοί και ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ είχαν ασκήσει κριτική στην Ουκρανία για την απροθυμία της να δεχθεί τον Σταϊνμάγιερ. Στις 13 Απριλίου ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι ούτε ο ίδιος ούτε το γραφείο του είχαν λάβει επίσημο αίτημα για την επίσκεψη του Σταϊνμάγιερ στην Ουκρανία.
Απογοήτευση Ζελένσκι
Πάντως, ο Ουκρανός πρόεδρος άσκησε σκληρή κριτική στις ευρωπαϊκές χώρες που συνεχίζουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο «κερδίζοντας έτσι χρήματα πάνω στο αίμα ανθρώπων». Σε συνέντευξή του στο BBC, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι -αναφερόμενος στη Γερμανία και την Ουγγαρία- τις κατηγόρησε ότι εμπόδισαν τις προσπάθειες για εμπάργκο στις πωλήσεις πετρελαίου. Παράλληλά, επανέλαβε τις εκκλήσεις για την παροχή περισσότερων όπλων στην Ουκρανία, λέγοντας ότι δεν τα προμηθεύονται αρκετά γρήγορα. «Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να βοηθήσουν και βοηθούν. Χρειαζόμαστε νωρίτερα, πιο γρήγορα τα όπλα. Η λέξη κλειδί είναι τώρα», είπε.


Πηγή: economico.gr