“Οι εξελίξεις στα ελληνικά νησιά,και τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Άγκυρα” είναι το κύριο θέμα στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, που συνεδριάζει σήμερα, υπό την προεδρία του  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της “Καθημερινής” στην Άγκυρα, Μανώλης Κωστίδης, οι Τούρκοι στρατηγοί με τους αρμόδιους υπουργούς θα συζητήσουν «τα βήματα της Ελλάδας που αυξάνουν την ένταση» και ως τελευταίο παράδειγμα αναφέρουν τη μεταφορά τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης σε Λέσβο και Σάμο. Στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας θα συζητηθούν «οι απαντήσεις που θα δοθούν σε αυτά τα βήματα της Ελλάδας». Υπάρχουν εκτιμήσεις πως στην ανακοίνωση που θα εκδοθεί μετά τη συνεδρίαση θα υπάρχει αναφορά για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση, στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας θα εξεταστούν και οι εξελίξεις σχετικά με το αίτημα της Αγκυρας στις ΗΠΑ για την προμήθεια και τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών F-16. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνουν αναφορές σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται αλλά και «στις εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση αρνητικής απάντησης από την Ουάσιγκτον». Στην Τουρκία υπάρχει ανησυχία πως αν οι ΗΠΑ πουν το «ναι» για τα F-16, θα θέσουν όρους, όπως η μη παραβίαση του εναέριου χώρου της Ελλάδας.

Ενοχλημένος με την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα ο Ερντογάν

Eν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Τουρκίας, φανερά ενοχλημένος από την παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, δήλωσε ότι «τα όπλα τα οποία συσσωρεύτηκαν στη Δυτική Θράκη και στα νησιά δεν σημαίνουν τίποτα για εμάς. Διότι οι δυνάμεις και οι δυνατότητές μας είναι πολύ πέρα από αυτά. Θα θέλαμε όμως να σας υπενθυμίσουμε ότι αυτή η κατάσταση σημαίνει κρυφή κατοχή (σ.σ. από τις ΗΠΑ) για την εν λόγω χώρα. Ως αποτέλεσμα, έχουμε εκατοντάδες χρόνια μόχθου σε αυτά τα εδάφη και πολλοί από τους “ομογενείς” και τους ομοθρήσκους μας εξακολουθούν να ζουν εκεί».

Ο κ. Ερντογάν επιχείρησε να υποβαθμίσει τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας σημειώνοντας ότι «πιστεύετε ότι η υποστήριξη από την Αμερική και την Ευρώπη μπορεί να σας σώσει; Δεν σας σώζει. Απλώς θα τρέχετε χωρίς να πηγαίνετε πουθενά, δεν θα χρησιμεύσει σε τίποτε άλλο».

Πηγή: economico.gr