Εργα υποδομής

Το σκέλος του θεσμικού μετασχηματισμού και των επενδύσεων είναι μια από τις πιο μεγάλες προκλήσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και, ταυτόχρονα, αποτελεί και την μεγάλη ευκαιρία άμεσης κινητοποίησης ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.

Σημαντικά κονδύλια από το συγκεκριμένο τμήμα του σχεδίου θα κετευθυνθούν σε πέντε εμβληματικά έργα υποδομής, που δίνουν και το άμεσο σήμα επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για το το βόρειο τμήμα του Ε65, τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτη (ΒΟΑΚ), τον εκσυγχρονισμό μέσω ΣΔΙΤ του δικτύου σιδηροδρόμων, τον  νέο προαστιακό σιδηρόδρομο στη Δυτική Αττική, την αναβάθμιση των περιφερειακών αεροδρομίων, καθώς και μεγάλο πρόγραμμα βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας

Πέντε εμβληματικά έργα υποδομής

Συγκεκριμένα, το σχέδιο περιλαμβάνει:

  • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ε-65 ΒΟΡΕΙΟ ΤΜΗΜΑ – 452 εκ. Ευρώ

Είναι ο αυτοκινητόδρομος Τρίκαλα – Γρεβενά – Εγνατία Οδός (κεντρικός δρόμος, δρόμοι εξυπηρέτησης/δρόμοι σύνδεσης και συμπληρωματικές εργασίες), συνολικού μήκους 70,47 χλμ.

  • ΒΟΡΕΙΟΣ ΟΔΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΚΡΗΤΗΣ – 450 εκ ευρώ
  • ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΕ ΕΡΓΟ ΣΔΙΤ  – 130 εκ ευρώ

Προβλλέπεται μέσω μέσω Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα η αναβάθμιση του δικτύου σιδηροδρόμων με εμβληματική παρέμβαση στην ηλεκτροδότηση, σηματοδότηση, τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων, της γραμμής από Πειραιά/Αθήνα έως Θεσσαλονίκη. Στόχος η ολοκλήρωση του μετασχηματισμού των σιδηροδρομικών μεταφορών για να γίνει η χώρα πύλη εμπορίου προς την Ευρώπη)

  • ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ -85 εκ. ευρω

Δημιουργείται μια νέα γραμμή μήκους 36 χλμ προαστιακού σιδηροδρόμου από τα Άνω Λιόσια μέχρι τα Μέγαρα. Ενώνεται έτσι πολύ αποτελεσματικότερα από πλευράς Μέσων Μαζικής μεταφοράς η Δυτική Αττική με την Αθήνα και την υπόλοιπη Αττική, βελτιώνοντας την ποιότητα των μετακινήσεων των κατοίκων και των εργαζομένων στη Δυτική Αττική και δίνοντας πρόσθετες δυνατότητες ανάπτυξης στις επιχειρήσεις της περιοχής και νέες ευκαιρίες στις δραστηριότητες αλυσίδων εφοδιασμού στην περιοχή

  • ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ – 107 εκ. ευρώ

Η επένδυση αφορά τα 13 περιφερειακά αεροδρόμια και περιλαμβάνει:

(α) Σχεδιασμό, μελέτη και σχετικές άδειες για τους αεροδιαδρόμους

(β) Κατασκευή(ανασχηματισμός) λωρίδων αεροδιαδρόμου,

(γ) Κατασκευή Περιοχής Ασφαλείας αεροδιαδρόμου,

(δ) Σηματοδότηση αεροδιαδρόμου,

(ε) Περιμετρική περίφραξη τύπου ΝΑΤΟ,

(στ) Φωτισμός αεροδιαδρόμου.

Στόχος είναι να ανταποκριθεί το κράτος στις υποχρεώσεις που το αφορούν για την προσαρμογή των αεροδρομίων στους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς και να τονωθεί η περιφερειακή ανάπτυξη στις αντίστοιχες περιοχές, πολλές από τις οποίες είναι εμβληματικές πύλες εισόδου τουριστών και επισκεπτών.

  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ – 450 εκ. ευρώ

Αποκατάσταση του οδικού δικτύου και επισκευή επικίνδυνων οδοστρωμάτων σε διάφορες
περιοχές της χώρας προκειμένου να βελτιωθεί το επίπεδο λειτουργίας και ασφάλειας των οδικών μεταφορών. Το πρόγραμμα μειώνει τους κινδύνους οδικών ατυχημάτων και τις συνέπειές τους (απώλειες ζωής, τραυματισμοί, αναπηρίες) και έχει θετικές αναπτυξιακές επιπτώσεις, ιδίως στις περιοχές με υψηλή φόρτιση του οδικού δικτύου -λόγω τουρισμού- στη διάρκεια των θερινών μηνών.

Το Σχέδιο Ανάκαμψης, στο πεδίο των υποδομών, περιλαμβάνει επίσης μεταξύ άλλων και ειδικά προγράμματα για «έξυπνα φανάρια» και «έξυπνες γέφυρες», καθώς και project ηλεκτρονικών διοδίων.

Επίσης προβλέπονται επενδύσεις στον πολιτισμό (Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων Πειραιά), στον τουρισμό, για την αναβάθμιση τουριστικών υπηρεσιών, την προσβασιμότητα στις παραλίες και ειδικά προγράμματα κατάρτισης, ενίσχυσης του αγροτοδιατροφικού τομέα κ.ά.

Πηγή: economico.gr