«Τα πραγματικά δύσκολα αρχίζουν τώρα» λένε στο Βερολίνο

«Τα δομικά πλήγματα στην Γερμανική οικονομία κατά το πρώτο εξάμηνο ήταν μόνο η αρχή (…) Τα πραγματικά δύσκολα αρχίζουν τώρα», προειδοποίησε ο Λαρς Φελντ, σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, μιλώντας στην Handelsblatt, για να προσθέσει ότι «η Γερμανία πλέει σε εξαιρετικά ανασφαλή ύδατα». η εκτίμηση που έκανε ο κορυφαίος  δεν προκαλεί έκπληξη.

Την ίδια στιγμή, εξαιρετικά ανησυχητική, έως και δραματική, είναι η εικόνα που έρχεται από το λιανεμπόριο στη Γερμανία. Η αιτία είναι ότι, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της χώρας, το πρώτο εξάμηνο του 2022 ολοκληρώθηκε με την μεγαλύτερη πτώση στις λιανικές πωλήσεις που έχει καταγραφεί εδώ και 28 χρόνια!

Οι επιχειρήσεις του κλάδου, συγκεκριμένα, είδαν τις πωλήσεις τους (προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό) να είναι τον Ιούνιο κατά 8,8% χαμηλότερες σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποχώρηση από την αρχή του 1994», σημειώνει η σχετική έκθεση.

«Εξαιτίας του κακού και απαισιόδοξου κλίματος στις τάξεις των καταναλωτών, οι πωλήσεις ενδέχεται να υποχωρήσουν περαιτέρω. Οι καταναλωτές είναι αναγκασμένοι να αντιμετωπίζουν τις ολοένα μεγαλύτερες απώλειες στα πραγματικά τους εισοδήματα», δήλωσε στην Handelsblatt ο οικονομικός αναλυτής Αλεξάντερ Κρίγκερ.

Έτσι, η εκτίμηση που κάνει σε άλλη της ανάλυση η κορυφαία γερμανική οικονομική εφημερίδα μοιάζει απολύτως φυσιολογική και αναμενόμενη: «Η Γερμανία είναι η τελευταία ανάμεσα στους μεγάλους της Ευρώπης» από άποψη επιδόσεων και προοπτικών, όπως υπογραμμίζει, κάνοντας παράλληλα λόγο για πέντε κινδύνους που απειλούν την οικονομία της.

Οι τέσσερις μεγάλοι κίνδυνοι

  • Ο πρώτος κίνδυνος αφορά στην παράταση και επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης, με πιθανή πλήρη διακοπή της τροφοδοσίας φυσικού αερίου εκ μέρους της Ρωσίας.
  • Ο δεύτερος έχει να κάνει με την εκτίναξη του πληθωρισμού, που περιορίζει το διαθέσιμο εισόδημα και, κατά συνέπεια, την κατανάλωση.
  • Ο τρίτος κίνδυνος προέρχεται από τον εξαγωγικό προσανατολισμό της γερμανικής οικονομίας – περίπου το 40% του ΑΕΠ «πηγάζει» από τις εξαγωγές – κάτι που σημαίνει ότι η παγκόσμια επιβράδυνση, η οποία αφορά τους σημαντικότερους εταίρους της χώρας (ΗΠΑ, Κίνα κ.λπ) επιδρά εξαιρετικά αρνητικά.
  • Ο τέταρτος κίνδυνος είναι το σενάριο επιστροφής της κρίσης στην ευρωζώνη, με «μοχλό» και την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, κάτι που θα καταστήσει εξαιρετικά ακριβή υπόθεση την εξυπηρέτηση του χρέους των πλέον υπερχρεωμένων χωρών, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.

Τέλος, η Handelsblatt στέκεται στο ενδεχόμενο επιστροφής της πανδημίας με ένα νέο ανεξέλεγκτο και φονικό κύμα, που θα αναγκάσει τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε ένα νέο γύρο περιοριστικών μέτρων, ενδεχομένως και lockdown.

Η ύφεση που έρχεται

Έχοντας όλα αυτά υπόψη, ο Όλιβερ Ρακάου, της Oxford Economics, σημειώνει ότι «αφετηρία μας αποτελεί η εκτίμηση πως η Γερμανία να βρεθεί σε κατάσταση τεχνικής ύφεσης κατά το δεύτερο μισό του έτους». Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του γνωστού ινστιτούτου Ifo, Κλέμενς Φιστ, δεν αποκλείει η χώρα του να μετατραπεί εκ νέου στον «μεγάλο ασθενή» της Ευρώπης.

«Ο συνδυασμός του ελλείμματος σε φυσικό αέριο, της δημογραφικής αλλαγής, των εμποδίων σε επίπεδο ψηφιοποίησης και των τριβών στο εξωτερικό εμπόριο πλήττει την Γερμανία πολύ περισσότερο από ό,τι άλλες χώρες της Ευρώπης», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο Φιστ, προειδοποιώντας και αυτός με τη σειρά του για τους δύσκολους μήνες που θα ακολουθήσουν, αλλά και για τους ευρύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Γερμανία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr