Οι κολοσοί τηςΤα θέλουν... όλα τα ΗΑΕ: «Συμπληρωματική» των F 35 η αγορά των Rafale

Μπορεί τα ΗΑΕ να έκαναν το Παρίσι να… τρίβει τα χέρια του με την παραγγελία 80 μαχητικών Rafale, ωστόσο το Άμπου Ντάμπι έχει μεγάλα σχέδια για την αεροπορία του.

Επιμένει για τα F-35

Συγκεκριμένα, ο Υποπτέραρχος Ιμπραήμ Νάσερ αλ Αλαουί, Διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας και Δυνάμεων Αεράμυνας των ΗΑΕ, μετά την ανακοίνωση του ντιλ των 19,2 δισ. δολαρίων, ξεκαθάρισε χωρίς περιστροφές ότι τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale θα αντικαταστήσουν τον στόλο των Mirage 2000 που διαθέτει η χώρα. «Αυτή η συμφωνία δεν θεωρείται εναλλακτική για την επικείμενη συμφωνία για τα F-35, είναι περισσότερο μια συμπληρωματική συμφωνία… καθώς αναπτύσσουμε τις ικανότητες της Αεροπορίας μας», υπογράμμισε, βάζοντας τέλος στα σενάρια περί «παγώματος» της συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

Πανηγύρια στη Γαλλία

Για την ώρα, στη Γαλλία… ανοίγουν σαμπάνιες, καθώς η συμφωνία με τα ΗΑΕ για τα 80 Rafale και δώδεκα ελικόπτερα Caracal, συνολικής αξίας περίπου 19 δισ. δολαρίων, αποτελεί το μεγαλύτερο συμβόλαιο εξαγωγής οπλικών συστημάτων που έχει πραγματοποιήσει ποτέ η χώρα, ενώ το γεγονός ότι και τα δύο αεροσκάφη είναι προϊόντα δυτικής τεχνολογίας δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα διαλειτουργικότητας, αφού τα ΗΑΕ ιστορικά εξοπλίζονται τόσο με αμερικανικά όσο και με γαλλικά μέσα.

«Αγκάθι» η Κίνα

Όπως έχει ξαναγράψει το economico.gr, η συμφωνία μεταξύ Ουάσινγκτον και Άμπου Ντάμπι, ύψους 23 δισ. δολαρίων, υπεγράφη κυριολεκτικά την τελευταία ώρα της προεδρίας Τραμπ. Ωστόσο, Γερουσιαστές των ΗΠΑ «έχουν στυλώσει τα πόδια» όσον αφορά στην υλοποίησή τους, σημειώνοντας την επιρροή της Κίνας στα ΗΑΕ και την στρατηγική εταιρική σχέση των δύο χωρών, που «εκφράζεται» με την δημιουργία υποδομών και εγκαταστάσεων όπως η εγκατάσταση και χρήση δικτύων 5G της κινεζικής εταιρείας Huawei, αλλά και των κινεζικών drones που χρησιμοποιεί το Άμπου Ντάμπι στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης.

Προβληματισμός για το Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δώσει το «πράσινο φως» για την υλοποίηση της συμφωνίας, ωστόσο, Δημοκρατικοί Γερουσιαστές ανησυχούν ότι η αγορά 50 F-35 από τα ΗΑΕ θα αλλάξει δραματικά τις ισορροπίες στην περιοχή και θα ανατρέψει το «ποιοτικό πλεονέκτημα» του Ισραήλ. Παράλληλα, εκφράζονται ανησυχίες ότι, μέσω των καλών σχέσεων με το Άμπου Ντάμπι, Ρωσία και Κίνα ίσως αποκτήσουν πρόσβαση στα υπερεξελιγμένα μαχητικά 5ης γενιάς και υποκλέψουν κρίσιμες τεχνολογίες τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr