Αν και υπηρετεί πιστά το Ναυτικό από το 1985 και κανονικά θα έπρεπε να ετοιμάζεται να… συνταξιοδοτηθεί, το περίφημο μαχητικό AV-8B Harrier πήρε… παράταση υπηρεσίας.

Συμφωνία υποστήριξης ως το 2029

Συγκεκριμένα, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ υπέγραψε συμφωνία ύψους 123 εκατ. δολαρίων με δύο εταιρείες, για την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης, συντήρησης και εφοδιασμού του στόλου των Harrier που διαθέτει το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ ως το 2029

Η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει τη συμμετοχή της BAE Systems και της Vertex Aerospace LLC, οι οποίες θα αναλάβουν από κοινού τις εργασίες τεχνικής υποστήριξης και συντήρησης των Harrier, ενώ ακόμα θα συμμετέχει και ομάδα εξειδικευμένων τεχνικών από τη Βρετανία, οι οποίοι κατέχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία.

Τα Harrier αποτελούν ένα από τα λίγα μαχητικά V/STOL, ήτοι Κάθετης/Μικρής Απογείωσης και Προσγείωσης, γεγονός που τα κάνει ιδανικά για μικρά αεροπλανοφόρα και αμφίβια επιθετικά σκάφη και το πρόγραμμα κατασκευής τους κράτησε ως το 2003, οπότε και είχαν κατασκευαστεί περίπου 340 αεροσκάφη.

Η… ευθύνη των F-35

Θεωρητικά, τα Harrier θα έπρεπε ήδη να οδηγούνται σταδιακά στην τιμητική συνταξιοδότηση, ωστόσο, όπως σημειώνουν ειδικοί στρατιωτικοί αναλυτές, τα F-35 ευθύνονται για την παράταση του ενεργού τους βίου. Για την ακρίβεια, τα F-35B.

Η συγκεκριμένη εκδοχή του stealth μαχητικού 5ης γενιάς έχει σχεδιαστεί ειδικά για το Ναυτικό και είναι έκδοση V/STOL. Κάποια από τα μαχητικά F-35B έχουν αναπτυχθεί σε δύο πλοία αμφίβιων επιχειρήσεων, το USS Wasp και το USS Essex, ωστόσο, παρατηρούνται καθυστερήσεις στις παραδόσεις, συνολικά του προγράμματος των F-35 και ειδικά του τύπου «Β».

Το Πεντάγωνο εκτιμά ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί από το 2028-2029 στις παραδόσεις των F-35B, οπότε, για να έχει το κεφάλι του ήσυχο, παρατείνει ως τότε την υπηρεσία των Harrier, μέχρις ότου γίνει εφικτό να αντικατασταθούν από τα νέα μαχητικά πολλαπλών ρόλων.

Πηγή: economico.gr