Τζο Μπάιντεν - Τιμές πετρελαίου

Στο ταξίδι του Τζο Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή είναι στραμμένα τα βλέμματα όλων σήμερα εν μέσω της συνεχιζόμενης σύρραξης ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, γεγονός που οδήγησε σε άνοδο τις τιμές του πετρελαίου.

Η Ιορδανία ακύρωσε τη σύνοδο κορυφής μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και των ηγετών της Αιγύπτου και της Παλαιστίνης στο Αμμάν, και επομένως ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντήσει μόνο τον πρόεδρο του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η Σύνοδος Κορυφής επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη (18/10) μεταξύ του Μπάιντεν, του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς και του βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’, αλλά μετά το τραγικό γεγονός με τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου Αλ Αχλί και το μακελειό στη Γάζα, η τετραμερής αναβλήθηκε.

Το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου στο Ισραήλ δεν παύει να έχει τη σημασία του μετά και την κλιμάκωση των τελευταίων ωρών και την Χεζμπολάχ να βρίσκεται με το δάκτυλο στην σκανδάλη.

Η αγωνία για την τιμή του πετρελαίου

Μετά από την ανησυχία που προκάλεσε τον περασμένο χειμώνα η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία για την πορεία της τιμή του φυσικού αερίου, πλέον η προσοχή στρέφεται στην Μέση Ανατολή και τον «μαύρο χρυσό». Ενόψει του ταξιδιού του Τζο Μπάιντεν στην περιοχή οι τιμές του πετρελαίου κινούνται ανοδικά.

Μετά από πτώση άνω του ενός δολαρίου τη Δευτέρα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent αυξήθηκαν κατά 0,74 δολάρια στα 90,39 δολάρια το βαρέλι μια μέρα μετά. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκε κατά 0,69 δολάρια στα 87,35 δολάρια.

Ο φόβος ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διευρυνθεί οδήγησε σε μεγάλα κέρδη και στους δύο δείκτες αναφοράς πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα. Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς Brent κέρδισε 7,5%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδό του από τον Φεβρουάριο.

Ο στόχος του ταξιδιού

Η επίσκεψη του Μπάιντεν στο Ισραήλ την Τετάρτη έχει ως στόχο να ισορροπήσει μεταξύ της επίδειξης υποστήριξης για τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς και της προσπάθειας να συσπειρώσει τα αραβικά κράτη για να βοηθήσουν στην αποτροπή μιας περιφερειακής σύγκρουσης, αφού το Ιράν, μέλος του ΟΠΕΚ, προειδοποίησε για «προληπτική δράση» από το «μέτωπο αντίστασης» των συμμάχων του που περιλαμβάνουν το κίνημα Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

«Οι τιμές του πετρελαίου αμφιταλαντεύονται καθώς οι έμποροι ενέργειας περιμένουν να δουν αν οι διπλωματικές προσπάθειες των ΗΠΑ θα είναι επιτυχείς στην αποτροπή της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς από το να μετατραπεί σε έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο», δήλωσε ο Edward Moya, ανώτερος αναλυτής της αγοράς στην OANDA.

«Οι προοπτικές της ζήτησης αργού έλαβαν επίσης μια μικρή ώθηση μετά τον τελευταίο γύρο οικονομικών στοιχείων των ΗΠΑ που έδειξαν ότι η κατανάλωση εξακολουθεί να είναι υγιής και η βιομηχανική παραγωγή αυξάνεται δειλά-δειλά», είπε.

Παραμένει η ανησυχία και για το φυσικό αέριο 

Η γεωπολιτική αβεβαιότητα μετά τις σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς εκτίναξαν στα ύψη πέρα από τις τιμές του πετρελαίου και τις τιμές του φυσικού αερίου την προηγούμενη εβδoμάδα, ωστόσο στην αρχή της εβδομάδας υπήρξε μια μικρή υποχώρηση λόγω των ευοίωνων μετεωρολογικών προβλέψεων και των διεθνών προσπαθειών για την αποφυγή μιας γενικευμένης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς υποχώρησαν έως και 8,5% την Δευτέρα, με το ολλανδικό TTF, το σημείο αναφοράς της Ευρώπης να κινείται λίγο κάτω από τα 48 ευρώ χθες Τρίτη, σημειώνοντας περαιτέρω πτώση.

Oι θερμοκρασίες στη Γαλλία, τη Γερμανία και ορισμένες άλλες χώρες αναμένεται να επιστρέψουν σε κανονικά για την εποχή επίπεδα τις επόμενες ημέρες.

Αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση για θέρμανση, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω υποχώρηση των τιμών.

Επιπλέον, οι διεθνείς προσπάθειες για τον περιορισμό της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή έχουν επίσης οδηγήσει σε μείωση των ανησυχιών για την ασφάλεια των προμηθειών φυσικού αερίου.

Αυτές οι εξελίξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα πιο ισορροπημένο περιβάλλον τιμών φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες.

Υψηλά αποθέματα

Στα θετικά της κατάστασης περιλαμβάνονται τα υψηλά αποθέματα της Ευρώπης σε φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe, στις αρχές Οκτωβρίου, τα αποθέματα φυσικού αερίου στην ΕΕ έφτασαν τα 1.091 TWh (103 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα), γεγονός που αντιστοιχεί σε επίπεδο πληρότητας 95,99%. Αυτός ο δείκτης ξεπέρασε την κορύφωση του 2022, η οποία επιτεύχθηκε στις 13 Νοεμβρίου (95,68%), γράφει το S&P Global.

Το έργο της αναπλήρωσης των αποθεμάτων φέτος έγινε ευκολότερο από τον προηγούμενο θερμό χειμώνα. Χάρη σε αυτό, στο τέλος Μαρτίου, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στην ΕΕ παρέμειναν περισσότερο από μισογεμάτες. Για σύγκριση, στο τέλος της χειμερινής περιόδου 2021/2022, τα αποθέματα μειώθηκαν στο 25,6%.

Φέτος, η ΕΕ έφτασε τον στόχο της για αποθήκευση φυσικού αερίου σε ποσοστό 90% ήδη στα μέσα Αυγούστου, περίπου 11 εβδομάδες πριν από την καθορισμένη προθεσμία (1 Νοεμβρίου). Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η ΕΕ αναπλήρωσε γρήγορα τα αποθέματά της – αυτή η διαδικασία επιβραδύνθηκε μόνο από τις επισκευές στη Νορβηγία. Έτσι, οι έμποροι στράφηκαν στις υπηρεσίες των ουκρανικών αποθηκευτικών χώρων πλεονάσματος.

Πιθανοί κίνδυνοι

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο πιθανός κίνδυνος είναι ένας παρατεταμένος κρύος χειμώνας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επικίνδυνα χαμηλές προμήθειες, ειδικά λόγω των σημαντικά χαμηλότερων προμηθειών ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου.

Ένα ακόμη σημείο ανησυχίας αποτελεί ο πόλεμος στο Ισραήλ και ο φόβος για μια παρατεταμένη και γενικευμένη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή που θα μπορούσε να ωθήσει σε «έκρηξη» τις τιμές του πετρελαίου και της ενέργειας γενικότερα.

Επιπλέον, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εισήγαγαν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας για τους μεγάλους καταναλωτές πέρυσι, και φέτος είναι πιθανό να συμβεί το ίδιο, σημειώνει το OilPrice. Συγκεκριμένα, η Γερμανία ψήφισε πρόσφατα ενεργειακές αποταμιευτικές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένων υποχρεωτικών.

Επιπλέον, υπάρχει επίσης χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας από τη βιομηχανία, η οποία μπορεί να είναι θετική για τα επίπεδα των αποθεμάτων φυσικού αερίου, αλλά αρνητική για την οικονομική ανάπτυξη των χωρών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr