Κεντρικοί τραπεζίτες από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται από χθες στο Τζάκσον Χολ του Γουαϊόμινγκ των ΗΠΑ για το τριήμερο ετήσιο συνέδριο που διοργανώνει η Federal Reserve του Κάνσας, το οποίο λαμβάνει χώρα τη στιγμή που οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες είναι αντιμέτωπες με τα ακόμη υψηλά ποσοστά πληθωρισμού και τις αυξημένες πιθανότητες δημιουργίας οικονομικής ύφεσης.

Η πρόκληση είναι προφανώς η εξισορρόπηση των δύο κινδύνων με την αποφυγή της ανώμαλης προσγείωσης και την παράλληλη μείωση του πληθωρισμού. Τα βλέμματα είναι στραμμένα στη σημερινή κεντρική ομιλία του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, με θέμα «Διαρθρωτικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία», όπου και αναμένεται ευρέως να «χαρτογραφήσει» τα επόμενα βήματα αναφορικά με τη νομισματική πολιτική.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ θα μιλήσει την Παρασκευή στις πρώτες σημαντικές παρατηρήσεις της από τότε που οι αξιωματούχοι αύξησαν τα επιτόκια στις 27 Ιουλίου, αλλά άφησαν τις μελλοντικές αποφάσεις να εξαρτώνται από τα νέα δεδομένα. Με τους επενδυτές να διχάζονται για το αν η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μια ακόμα αύξηση ή θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, θα μελετήσουν την ομιλία της για τυχόν ενδείξεις σχετικά με την έκβαση της επόμενης συνεδρίασης πολιτικής τον Σεπτέμβριο.

Ο πρώην πρόεδρος της Federal Reserve Bank του Σεντ Λουις, Τζέιμς Μπούλαρντ, εκτιμά ότι μια ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας αυτό το καλοκαίρι θα μπορούσε να καθυστερήσει τα σχέδια της κεντρικής τράπεζας να ολοκληρώσει τις αυξήσεις των επιτοκίων.

«Αυτή η επανεπιτάχυνση θα μπορούσε να ασκήσει ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό, να ανακόψει την πορεία του αποπληθωρισμού που βλέπουμε και, αντίθετα, να καθυστερήσει τα σχέδια της Fed για αλλαγή πολιτικής», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην τηλεόραση του Bloomberg πριν από το ετήσιο συμπόσιο οικονομικής πολιτικής της Kansas City Fed στο Τζάκσον Χόλ του Γουαϊόμινγκ.

Ο Μπούλαρντ, ο οποίος παραιτήθηκε τον περασμένο μήνα για να γίνει κοσμήτορας της σχολής διοίκησης επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Purdue, ήταν μια σημαίνουσα φωνή στο στρατόπεδο των γερακιών της Fed που ζητούσε επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων για την καταπολέμηση της πρόσφατης αύξησης του πληθωρισμού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr