Επιτέλους, ένα καλό νέο, καθώς Ουκρανία και Ρωσία φαίνεται ότι βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη σύναψη συμφωνίας για την εξαγωγή σιτηρών από τις εμπόλεμες ζώνες.

Το «τελικό έγγραφο»

Συγκεκριμένα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ένα «τελικό έγγραφο» θα είναι σύντομα έτοιμο για να επιτραπεί η εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία, μετά από διαπραγματεύσεις που έγιναν με την Μόσχα, το Κίεβο, την Άγκυρα και τον ΟΗΕ αυτή την εβδομάδα. «Οι προτάσεις της Ρωσίας υποστηρίχθηκαν συνολικά από τους συμμετέχοντες στις διαβουλεύσεις. Και πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί η εργασία για τη σύνταξη του τελικού εγγράφου “Η Πρωτοβουλία για την Μαύρη Θάλασσα”», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα που προτείνει η Μόσχα θα πρέπει να επιτρέψουν να αποτραπεί η «χρησιμοποίηση των σχετικών αλυσίδων εφοδιασμού για παραδόσεις όπλων στο καθεστώς του Κιέβου», χωρίς, πάντως, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, ανακοινώθηκε σημαντική πρόοδος, αλλά όχι λεπτομερής μετά από μια συνάντηση στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων στην Κωνσταντινούπολη σχετικά με το ακανθώδες ζήτημα του αποκλεισμού των εξαγωγών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια.

Εξαγωγή 20 εκατ. τόνων σιτηρών

Η Τουρκία διοργανώνει νέα συνάντηση την επόμενη εβδομάδα για το θέμα αυτό, ενώ οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα συναντηθούν την Τρίτη στην Τεχεράνη. Η συμφωνία επί της οποίας έγινε διαπραγμάτευση με τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ στοχεύει στην εξαγωγή μέσω της Μαύρης Θάλασσας περίπου 20 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών που έχουν αποκλειστεί στα ουκρανικά σιλό λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Αναμένεται επίσης να διευκολύνει τις ρωσικές εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων, που επηρεάζονται από τις δυτικές κυρώσεις που πλήττουν ρωσικές εφοδιαστικές και χρηματοοικονομικές αλυσίδες. Τα ρωσικά και τα ουκρανικά γεωργικά προϊόντα είναι απαραίτητα για να αποφευχθεί η επιδείνωση των επισιτιστικών κρίσεων στον κόσμο, ενώ ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι ακόμα και με την επίτευξη συμφωνίας, κάποιες χώρες στον αναπτυσσόμενο κόσμο θα υποφέρουν από την πείνα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr