έκδοση συντάξεων
Συνταξιούχοι πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις περικοπές των συντάξεων τους, στο άγαλμα Βενιζέλου, Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Aποφασισμένος  να προωθήσει στη Βουλή διάταξη για συμμετοχή ιδιωτών, πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών, στη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων, στην οποία θα περιλαμβάνονται και διατάξεις για απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης συντάξεων, το αργότερο έως τις 20 Απριλίου, είναι ο υπουργός Εργασίας  Κωστής Χατζηδάκης, μετά και το επίπονο bra de fer που είχε με συνδικαλιστές του υπουργείου.

  • Το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες συσκέψεις μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου, της ομάδας κρούσης των ειδικών με επικεφαλής τον Project Manager Μιχάλη Κεφαλογιάννη, της διοίκησης του ΕΦΚΑ, εκπροσώπων των δικηγόρων και λογιστών καθώς και των εργαζομένων στο Ταμείο, καθώς ο στόχος είναι φιλόδοξος αλλά δύσκολος στην υλοποίησή του.

Δεν προσκρούουν σε αντισυνταγματικότητα οι διατάξεις 

Ενα σημαντικό πρόβλημα, αυτό της «αντισυνταγματικότητας» των διατάξεων, όπως υποστήριξαν εξαρχής οι εργαζόμενοι – συνδικαλιστές, φαίνεται πως επιλύεται.

Κατά την τελευταία διαδικτυακή συνάντησή τους με τον κ. Χατζηδάκη ξεκαθαρίστηκε ότι οι ιδιώτες θα μπορούν να βεβαιώνουν τον χρόνο ασφάλισης, τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, να προχωρούν στη διαπίστωση των λοιπών προϋποθέσεων, ακόμη και στη διαπίστωση ή όχι ύπαρξης οφειλών (στην περίπτωση των μη μισθωτών), να εκδίδουν προκαταβολή σύνταξης, όμως την οριστική απόφαση συνταξιοδότησης θα την εκδίδει ο ΕΦΚΑ.

Το ζήτημα του ελέγχου για την τελική υπογραφή

Αυτό που παραμένει ζητούμενο είναι αν θα απαιτείται η τελική υπογραφή από υπάλληλο του φορέα, καθώς οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν πως χωρίς έλεγχο, δεν θα δεχθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι να βάλουν την υπογραφή τους.

Εάν δε οι υπάλληλοι προχωρήσουν σε έλεγχο των στοιχείων που θα υποβάλουν στον ΕΦΚΑ οι πιστοποιημένοι δικηγόροι ή λογιστές, τότε θα υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στη διαδικασία.

Αντιδράσεις αναμένονται και στην περίπτωση που το υπουργείο Εργασίας, με την υπό κατάρτιση νομοθετική διάταξη, δώσει στους εν δυνάμει συνταξιούχους τη δυνατότητα να επιλέγουν τους ιδιώτες που επιθυμούν, καταβάλλοντας επιπλέον χρήματα.

Κλειστά χαρτιά από τον Χατζηδάκη

Για το θέμα, ο αρμόδιος υπουργός δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του.

Σε δημόσιες δηλώσεις του αλλά και στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, ο κ. Χατζηδάκης έχει επισημάνει ότι το Δημόσιο θα αναλάβει το κόστος της διαδικασίας συμμετοχής των ιδιωτών στην απονομή των συντάξεων, χωρίς όμως να αποκλείει και την πιθανότητα συμμετοχής των ασφαλισμένων.

«Αν ο πολίτης θέλει να πάει στον κορυφαίο καθηγητή να του βγάλει τη σύνταξη και δεν επιθυμεί τον δικηγόρο της γειτονιάς, τότε θα αναγκαστεί να τον πληρώσει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί εδώ ότι και τα συλλογικά όργανα δικηγόρων και λογιστών βλέπουν θετικά την αύξηση της πελατείας τους, όμως στις συναντήσεις με εκπροσώπους του υπουργείου και του ΕΦΚΑ έχουν εκφράσει ενστάσεις ως προς την αμοιβή τους από τους ασφαλισμένους.

Πως θα καθοριστεί η αμοιβή των ιδιωτών 

Βέβαια, ζητούμενο παραμένει και το πώς θα καθοριστεί η αμοιβή τους από τον ΕΦΚΑ.

Βάσει των όσων έχουν διαφανεί έως σήμερα, οι δικηγόροι και λογιστές θα πιστοποιούνται είτε από τον ΕΦΚΑ είτε από τους οικείους συλλόγους τους, θα περνάνε από κάποιου είδους επιμόρφωση – κατάρτιση, θα εντάσσονται σε μια λίστα και θα επιλέγονται είτε από τον ίδιο τον φορέα, είτε και από τον συνταξιούχο.

Πιθανότατα να υπάρξει μια νέα πλατφόρμα, αντίστοιχη με αυτήν που υπάρχει σήμερα στην ΑΑΔΕ και υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις από τους λογιστές, με τους κωδικούς Taxis των φορολογουμένων.

Η επιλογή του ιδιώτη θα ενέχει την έννοια της εξουσιοδότησης από πλευράς του ασφαλισμένου, προκειμένου να λυθούν και τα νομικά προβλήματα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Μπαίνοντας στην πλατφόρμα, ο ιδιώτης θα έχει πρόσβαση σε όλο το ηλεκτρονικό αρχείο με τα στοιχεία που αφορούν τον συγκεκριμένο ασφαλισμένο.

Πηγή: economico.gr