Ερντογάν γεωτρύπανα

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο Ταγίπ Ερντογάν, διαμηνύοντας ότι η Τουρκία θα εξορύξει όλη τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.

Συνεχίζοντας απτόητος τις προκλήσεις, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως «όσα δεν φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια. Η αντιπολίτευση κάνει το ίδιο. Ό,τι και να πείτε, θα αυξήσουμε τον αριθμό των πλοίων. Ό,τι υπάρχει στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα εμείς θα το εξορύξουμε».

“Θα φτιάξουμε και νέο πυρηνικό σταθμό”

«Μετά το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, Άκουγιου, θα ξεκινήσουμε γρήγορα τις προετοιμασίες για τον 2ο ή και τον 3ο πυρηνικό μας σταθμό», δήλωσε ο Ερντογάν κατά τα εγκαίνια ενεργειακού ηλεκτρικού σταθμού, το μεσημέρι της Τρίτης, όπως αναφέρει το sigmalive.com.

Και 4ο γεωτρύπανο αγοράζει η Τουρκία

Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό ότι η Τουρκία αγόρασε και 4ο γεωτρύπανο 7ης γενιάς από τη νοτιο-κορεατική Daewoo, έπειτα από ένα χρόνο έντονης αναζήτησης, καθώς οι διεθνείς εταιρείες αρνούνταν λόγω ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της τουρκικής εφημερίδας «Γενί Σαφάκ», με τίτλο «Το καλύτερο του κόσμου», τα γεωτρύπανα Φατίχ, Κανουνί και Γιαβούζ, «που έχουν κάνει την Τουρκία σημαντικό παράγοντα στον τομέα της ενέργειας, απέκτησαν ‘αδελφάκι. Η τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων (TPAO), η οποία βρισκόταν σε αναζήτηση ενός 4ου γεωτρύπανου βαθέων υδάτων για περισσότερο από ένα χρόνο, σύναψε συμφωνία αγοράς με τη νοτιοκορεατική Daewoo. Το γεωτρύπανο 7ης γενιάς ‘West Cobalt’ θα καταπλεύσει στη Μαύρη Θάλασσα, αφού του δοθεί νέο όνομα».

Η Τουρκία θα είναι η πρώτη που θα χρησιμοποιήσει το West Cobalt, γνωστό κι ως Cobalt Explorer στη διεθνή ναυτιλιακή αγορά. Τα τρία υπάρχοντα γεωτρύπανα της Τουρκίας είναι 6ης γενιάς, αλλά τώρα θα προσθέσει και ένα 7 γενιάς στο στόλο της με την αγορά του West Cobalt.

Η κατασκευή του Cobalt Explorer ολοκληρώνεται το επόμενο διάστημα και θα παραδοθεί έπειτα από ορισμένες τελευταίες προσαρμογές που έχουν ζητηθεί. Η πρώτη του αποστολή θα είναι στη Μαύρη Θάλασσα.

Από τη φιλο-κυβερνητική εφημερίδα σημειώνεται ότι «η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει ορισμένα από τα γεωτρύπανα του στόλου της στη Μεσόγειο, σε περίπτωση που κλιμακωθούν περαιτέρω οι ελληνικές και ελληνοκυπριακές ‘παρενοχλήσεις’».

Γιατί δεν έβρισκε γεωτρύπανο η Τουρκία

Σύμφωνα με την «Γενί Σαφάκ», η TPAO αναζητούσε να αγοράσει ή να μισθώσει ένα τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο, εδώ και έναν και πλέον χρόνο. Αρχικά, προσέγγισε το γεωτρύπανο Bolette Dolphin 7ης γενιάς. Ωστόσο, κατά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις τον περασμένο Νοέμβριο-Δεκέμβριο, το Bolette Dolphin αγοράστηκε από τη νορβηγική εταιρεία Deep Value Driller για 83 εκατομμύρια δολάρια.

Όπως παραδέχεται η εφημερίδα, στις επαφές που έκανε η Τουρκία για ενοικίαση ή αγορά γεωτρύπανου οι διεθνείς εταιρείες ήταν διστακτικές, λόγω των ανησυχιών ότι η Άγκυρα θα τα χρησιμοποιούσε για να γίνουν έρευνες και γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Το γεωτρύπανο West Cobalt επρόκειτο να αγοραστεί από τη Northern Drilling το πρώτο εξάμηνο του 2021, αλλά ακύρωσε την αγοραπωλησία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr