Ένα τεχνολογικό οικοσύστημα που ωριμάζει, με ανεξάντλητες πηγές ταλέντων, ισχυρή χρηματοδότηση και σύγχρονα επιχειρηματικά πρότυπα αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στη θέση της Ευρώπης στον διεθνή ανταγωνισμό.

Τα επόμενα 20 χρόνια η Ευρώπη μπορεί να καταστεί ηγετική δύναμη στους τομείς των αναδυόμενων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιακής υγείας, της κλιματικής τεχνολογίας, των fintech και της ΑΙ, οι οποίοι είναι θεμελιώδεις στις οικονομίες και τις ζωές μας

Η αξία του ευρωπαϊκού τεχνολογικού οικοσυστήματος αποτιμάται σήμερα συνολικά στα 2,5 τρισ. δολάρια.H Ευρώπη σήμερα προσελκύει το 20% της παγκόσμιας χρηματοδότησης  από venture capitals στον τομέα αυτόν έναντι περίπου 5% πριν από είκοσι χρόνια. Επίσης, σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης (seed) οι εταιρείες του χώρου αντλούν το ένα τρίτο της παγκόσμιας χρηματοδότησης.

Από outsider στην κορυφή: Η εκρηκτική ανάπτυξη του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος τεχνολογίας-1

Τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση από venture capitals άντλησαν την τελευταία εικοσαετία οι τομείς του fintech, της υγείας και του λογισμικού (software as a service, SaaS). Η ανάπτυξη αυτή, η οποία ενισχύεται από την ευρεία υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, βάζει την Ευρώπη στο επίκεντρο των αναδυόμενων κλάδων, όπως η κλιματική τεχνολογία.

Ενδεικτικός της ραγδαίας ανάπτυξης στην Ευρώπη είναι ο αριθμός των unicorns, των εταιρειών με αποτίμηση άνω του 1 δισ. δολαρίων. Πλέον, 65 ευρωπαϊκές πόλεις φιλοξενούν τουλάχιστον από μία εταιρεία unicorn, ενώ το 2010 υπήρχαν μόνο τρεις πόλεις με unicorns.

Συνολικά, η Ευρώπη μετρά σήμερα 514 τέτοιου είδους εταιρείες, οι οποίες «απλώνονται» σε 25 χώρες. Σύμφωνα με την έκθεση πρόκειται μάλιστα για την υψηλότερη πυκνότητα unicorn σε σχέση με κάθε άλλη περιοχή του κόσμου.

Έχοντας αυτά τα εφόδια και δεδομένης της εκρηκτικής ανάπτυξης που σημειώνει μέχρι στιγμής, η ευρωπαϊκή τεχνολογική σκηνή έχει το περιθώριο όχι μόνο να φτάσει, αλλά και να ξεπεράσει τις ΗΠΑ που εξακολουθούν να είναι κυρίαρχη δύναμη στον κλάδο.

Πηγή: economico.gr