Ταμείο Ανάκαμψης

Το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση πέντε σημαντικών έργων, σε πρώτη φάση από εθνικούς πόρους και στη συνέχεια από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να δώσει τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση.

Ήδη, άλλωστε, ψηφίστηκε πρόσφατα στη βουλή ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία τα έργα που πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης, μπορούν προσωρινά να χρηματοδοτηθούν από εθνικούς πόρους. Και αυτό, γιατί το Ταμείο δίνει τη δυνατότητα αναδρομικής πληρωμής έργων και προγραμμάτων από τον Φεβρουάριο του 2020.

Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης έχει ήδη στα χέρια του τις πρώτες προτάσεις υπουργείων και τα τεχνικά δελτία που τις συνοδεύουν με το αίτημα της έγκρισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από οικονομικές πηγές, τα πρώτα έργα τα οποία αναμένεται να πάρουν προβάδισμα για έγκριση, είναι τα εξής :

Tα πέντε πρώτα προς ένταξη μέτρα 

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, τα πρώτα έργα στα οποία θα δοθεί το πράσινο φως περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Τα vouchers για την αγορά Η/Υ από μαθητές, ώστε να βοηθηθούν στην τηλεκπαίδευση. Υπολογίζεται ότι πάνω από 100 εκατ. ευρώ θα διατεθούν γι’ αυτό τον σκοπό σε πάνω από 500.000 παιδιά, με εισοδηματικά κριτήρια.
  • Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».
  • Ενα μεγάλο πρόγραμμα κατάρτισης, ύψους 200-300 εκατ. ευρώ, για όλο το έτος.
  • Ηλεκτρικές διασυνδέσεις νησιών.
  • Αγορά ταμειακών μηχανών που θα συνδέονται online με τις φορολογικές αρχές.

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης ετοιμάζεται με ταχείς ρυθμός και ο στόχος του κ. Σκυλακάκη είναι να κατατεθεί εντός του Μαρτίου, αν και αυτό το χρονοδιάγραμμα θεωρείται φιλόδοξο από ορισμένες πλευρές.

5,5 δις ευρώ από το Ταμείο

Σε κάθε περίπτωση, η προθεσμία είναι έως το τέλος Απριλίου. Από κει και πέρα, η Κομισιόν έχει περιθώριο δύο μηνών να το εγκρίνει και το Συμβούλιο άλλον ένα μήνα. Επομένως, αν το σχέδιο κατατεθεί τέλος Απριλίου, η έγκρισή του θα ολοκληρωθεί ίσως στο τέλος Ιουλίου.

Στον προϋπολογισμό έχουν υπολογισθεί 5,5 δισ. ευρώ από τα έργα και τα προγράμματα του Ταμείου, κάτι που θα οδηγήσει σε ενίσχυση του ΑΕΠ κατά 2,1%.

Σύμφωνα με την απόφαση για αύξηση του ποσοστού της προκαταβολής στο 13%, η Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει τα 4 δισ. ευρώ αμέσως μόλις εγκριθούν οι προτάσεις της.

Από τις επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, που υπολογίζονται σε σημερινές τιμές σε 17,5 δισ. ευρώ περίπου, η προκαταβολή θα είναι 2,3 δισ. ευρώ και από τα δάνεια των 13,2 δισ. ευρώ –πάντα σε σημερινές τιμές– θα φτάσει το 1,7 δισ. ευρώ.

Οι διαπραγματεύσεις για τα δάνεια

Ως προς τα δάνεια, πάντως, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται γύρω από την πρόταση της ελληνικής πλευράς να δοθούν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για επενδύσεις, που θα έχουν εξασφαλίσει τραπεζικό δανεισμό, τουλάχιστον 30% και ίδια κεφάλαια τουλάχιστον 20%.

Το συνολικό ύψος των επενδύσεων μπορεί να φτάσει έτσι τα 30 δισ. ευρώ. Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα ελπίζει να της δοθεί η δυνατότητα να αξιοποιήσει την απόφαση της Επιτροπής να χρησιμοποιηθούν σε «εξαιρετικές περιπτώσεις» οι σχετικοί πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης ως «χρηματοδοτικά εργαλεία», δηλαδή ως δάνεια και όχι μόνο ως εγγυήσεις.

Ως προς τις επιχορηγήσεις, απομένουν μια-δυο ακόμη διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για την επιλεξιμότητα έργων και προγραμμάτων υπουργείων και κάποιες τεχνικές συζητήσεις.

Πηγή: economico.gr