Ταμείο Ανάκαμψης: Σε τρεις μήνες τα πρώτα 4,1 δις

Σήμερα Τετάρτη αναμένεται  να κατατεθεί στην Κομισιόν  το αίτημα για την καταβολή της πρώτης δόσης των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 4,1 δισ. ευρώ, προκειμένου να πάρει και το πράσινο  για την εκταμίευση, πιθανότατα τον Φεβρουάριο-Μάρτιο.

Συγκεκριμένα, η  Ελλάδα αναμένει να πάρει 1,97 δισ. ευρώ  από επιδοτήσεις και 2,12 δισ. ευρώ  από το σκέλος των δανείων.

H επιχειρησιακή συμφωνία που υπεγράφη  λίγο πριν τα Χριστούγεννα άνοιξε το δρόμο για την εκταμίευση της πρώτης δόσης.

 

Σύμφωνα με το κανονισμό του Ταμείου, η χώρα θα πρέπει να υποβάλλει εκθέσεις ανά εξάμηνο σχετικά με την πρόοδο που θα σημειώνεται. Η εν λόγω υποβολή εκθέσεων θα πραγματοποιείται κάθε έτος στις  30 Απριλίου και  στις 15 Οκτωβρίου. Τα κράτη-μέλη, όμως, θα υποβάλλουν και άλλες δύο εκθέσεις  σχετικά με τους κοινούς δείκτες που έχουν οριστεί από την Κομισιόν δύο φορές το χρόνο, και συγκεκριμένα έως τις 28 Φεβρουαρίου και τις 31 Αυγούστου.

4 φορές το χρόνο διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες

Επίσης, τέσσερις φορές εντός του έτους θα διεξάγονται διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες για την πρόοδο που καταγράφεται στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων.

Στην περίπτωση που υπάρξουν αστερίσκοι κατά τη  διαδικασία της έγκρισης αυτό θα σήμαινε μεγάλες καθυστερήσεις καθώς η διαδικασία θα πρέπει να σταματήσει μέχρι η Ελλάδα (το ίδιο ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη) να εφαρμόσει σωστά το σύνολο των προαπαιτούμενων και να πάρει τελικά τη δόση.

Τυχόν εμπόδια στην έγκαιρη υλοποίηση του σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα μπορούσαν να αλλάξουν και να ανατρέψουν όλο τον σχεδιασμό για την οικονομία, όπως άλλωστε αναφέρεται και στο κείμενο του προϋπολογισμού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr