Μπάιντεν Τουρκία
U.S. Vice President Joe Biden (L) meets with Turkey’s President Tayyip Erdogan at Beylerbeyi Palace in Istanbul November 22, 2014. REUTERS/Murad Sezer (TURKEY – Tags: POLITICS)

Η νίκη του Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την τέλεια καταιγίδα στην Τουρκία. Αυτό αναφέρει σε ανάλυσή της η καναδική επενδυτική τράπεζα TD Securities.

Οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν ότι η τουρκική λίρα και το ρούβλι θα είναι τα δύο νομίσματα που έχουν πολλά να χάσουν από την προεδρία Μπάιντεν, καθώς η νέα κυβέρνηση θα είναι λιγότερο πρόθυμη να διευκολύνει τις πολιτικές υπερβολές της Τουρκίας και είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσει το εργαλείο των κυρώσεων όπου χρειαστεί.

Παρά την σημερινή ανοδική αντίδραση της λίρας , η TD Securities υπογραμμίζει ότι αν διαψευσθούν οι προσδοκίες για μεγάλη αύξηση των επιτοκίων μέσα στο Νοέμβριο, τότε το τουρκικό νόμισμα μπορεί να σπάσει ακόμα και το φράγμα των 9 λιρών/δολάριο.

Σε κάθε περίπτωση, ο οίκος «βλέπει» πτώση της λίρας ακόμα και πέραν των 10 λιρών/δολάριο μέσα στο 2021 αν η κεντρική τράπεζα δεν αλλάξει πλήρως γραμμή και συνεχίσει τις ανορθόδοξες πολιτικές.

Η τουρκική λίρα καταγράφει μεγάλη άνοδο στις συναλλαγές της Δευτέρας στον απόηχο της αντικατάστασης του κεντρικού τραπεζίτη και της παραίτησης του υπουργού Οικονομικών και γαμπρού του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ Ωστόσο αναλυτές συνιστούν προσοχή καθώς δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής στις επόμενες εβδομάδες.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η TD Securities, «η βασική ανησυχία είναι ότι η αντικατάσταση του του κεντρικού τραπεζίτη Ουισάλ φέρνει απλώς ένα διαφορετικό εκτελεστικό όργανο, που συνεχίζει να μην έχει τις εξουσίες και την ανεξαρτησία που χρειάζεται ένας κεντρικός τραπεζίτης».

Πηγή: economico.gr