Τεχνητή Νοημοσύνη: το ChatGPT «μετακομίζει» στην Ευρώπη

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, που έχει δημιουργήσει το πολυσυζητημένο ChatGPT, ψάχνει έδρα στην Ευρώπη. Σε δήλωση του είπε πως θεωρεί ως πιθανότερο σενάριο τη Γαλλία, ενώ παράλληλα παρουσιάζεται έτοιμος να ανταποκριθεί στους κανόνες που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τη τεχνητή νοημοσύνη.

Την περασμένη εβδομάδα ο Άλτμαν κινήθηκε εντός της Γηραιάς Ηπείρου κάνοντας στάσεις στην Ισπανία, τη Γαλλία, τη Πολωνία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σε καθένα από τα κράτη που επισκέφθηκε, συνάντησε τους τοπικούς ηγέτες (Πέδρο Σάνστεθ, Εμανουέλ Μακρόν, Σόλτς, κλπ.) και συζήτησε θέματα που αφορούν το ρυθμιστικό πλαίσιο και τους κανονισμούς για τη τεχνητή νοημοσύνη. Παράλληλα με τις συναντήσεις που έκανε, ο άλλος στόχος του ταξιδιού του ήταν η αναζήτηση τοποθεσιών για την εγκατάσταση της εταιρείας του (OpenAI) σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Σε δηλώσεις του ο Άλτμαν είπε πως η εταιρεία έχει ανάγκη από μια έδρα και στην Ευρώπη ενώ παράλληλα τόνισε ότι πέρα από ανάγκη υπάρχει και μεγάλη επιθυμία για κάτι τέτοιο.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται η νέα νομοθεσία σχετικά με τη τεχνητή νοημοσύνη που προβλέπει ότι εταιρείες που έχουν χρήστες εντός της Ευρώπης, οι ίδιες θα πρέπει να εδρεύουν έστω και βοηθητικά εντός της ηπείρου, ώστε να υπάρχει δυνατότητα ελέγχου από τις εποπτικές αρχές των κρατών της Ε.Ε. Επομένως, αναλόγως με τη χώρα στην οποία θα εγκατασταθεί η εταιρεία οι αρχές του κράτους αυτού θα ευθύνονται για την εποπτεία της, εφαρμόζοντας τη νέα νομοθεσία.

Η εισαγωγή του εργαλείου AI στις ζωές μας συνοδεύεται από θετικές και αρνητικές συνέπειες, ανάμεσα τους και η διάδοση αληθοφανών αλλά ψευδών πληροφοριών. Ωστόσο οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν είναι αρνητικοί στο να «φιλοξενήσουν» δημιουργούς προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης.

Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει επίσημη απόφαση ως προς το πού θα στεγαστεί η OpenAI, ο Άλτμαν φαίνεται ενθουσιασμένος με την υποδοχή που έχει λάβει αλλά παράλληλα εκφράζει τους φόβους του για υπερβολικό περιορισμό των χρήσεων της τεχνητής νοημοσύνης από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Οι εξελίξεις στο άμεσο μέλλον θα είναι ενδιαφέρουσες.

Με πληροφορίες του Politico

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr