Ανησυχία έχουν προκαλέσει οι εικόνες σιδηροδρομικής μεταφοράς ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού  από την κεντρική Ρωσία με κατεύθυνση την Ουκρανία.

Είναι μήνυμα της Μόσχας;

Η μετακίνηση εντοπίστηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο και ειδικός εκτιμά ότι ίσως πρόκειται για μήνυμα που θέλει να στείλει το Κρεμλίνο προς το Κίεβο και τους συμμάχους του καθώς το συγκεκριμένο στρατιωτικό υλικό ανήκει στη 12η Κεντρική Διεύθυνση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, η οποία διαχειρίζεται δεκάδες αποθήκες πυρηνικών όπλων, όπως γράφει η βρετανική Telegraph.

Σύμφωνα με τον αναλυτή θεμάτων άμυνας και διευθυντή της στρατιωτικής συμβουλευτικής εταιρείας Rochan στην Πολωνία, Κόνραντ Μούζικα, «Το τρένο μεταφέρει εξοπλισμό για τη 12η Κεντρική Διεύθυνση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας. Η μονάδα αυτή είναι αρμόδια για πυρηνικά βλήματα, την αποθήκευση, τη συντήρηση, τη μεταφορά και τη διανομή τους».

Ο πολύ υψηλός κίνδυνος να χρησιμοποιήσει η Ρωσία πυρηνικά 

Αν και σύμφωνα με τον ειδικό το βίντεο δεν συνιστά απόδειξη «προετοιμασίας» για πλήγματα με πυρηνικά, ο ίδιος εξήγησε ότι έρχεται στο φως μετά τις προειδοποιήσεις της Ουκρανίας για τον «πολύ υψηλό» κίνδυνο να χρησιμοποιήσει η Ρωσία τακτικά πυρηνικά όπλα.

Ισως η Μόσχα κλιμακώνει 

«Μπορεί να είναι ένα είδος μηνύματος στη Δύση ότι η Μόσχα κλιμακώνει», είπε ο πολωνός αναλυτής, επικαλούμενος τις πρόσφατες πυρηνικές απειλές του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Οι δυνάμεις RVSN της Ρωσίας συνήθως προχωρούν σε εκτεταμένες ασκήσεις την περίοδο του φθινοπώρου», δήλωσε ο Μούζικα.

«Η Ρωσία ίσως διεξάγει τις ασκήσεις πυρηνικής αποτροπής Grom («κεραυνός») τον Οκτώβριο, και συνεπώς το τρένο αυτό μπορεί να εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας», πρόσθεσε.

Πηγή: economico.gr