Πούτιν Ουκρανία

Μια ήττα της Ρωσίας είναι πλέον ορατή, εάν οι δυτικοί διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και δεν υποκύψουν στον ενεργειακό εκβιασμό του Κρεμλίνου, εκτιμά η Telegraph.

Στο κύριο άρθρο της, η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι η απομάκρυνση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων από πόλεις στην ανατολική Ουκρανία σηματοδοτεί την τελευταία οπισθοδρόμηση για τη δυσοίωνη εισβολή της Μόσχας.

Μία κεραυνοβόλος αντεπίθεση στην Περιφέρεια Χάρκοβο οδήγησε στην ανακατάληψη τριών πόλεων και περισσότερων από 20 οικισμών και στην κατάσχεση μεγάλων ποσοτήτων όπλων που εγκαταλείφθηκαν πίσω από φυγάδες Ρώσους στρατιώτες. Ήταν άλλη μία απόδειξη της έλλειψης ανδρείας του εισβολέα.

«Εφιαλτικός πόλεμος φθοράς για τον Πούτιν»

Η εφημερίδα αναφέρεται και στις πιέσεις που ασκούνται στον Ρώσο πρόεδρο, καθώς αυτό που αρχικά υποτίθεται ότι θα ήταν η ταχεία κατάληψη της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, του Κιέβου, και η επιβολή μιας κυβέρνησης-μαριονέτας πιστής στο Κρεμλίνο, έχει γίνει ένας εφιαλτικός πόλεμος φθοράς για τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το γεγονός παραμένει, ωστόσο, ότι η Ρωσία εξακολουθεί να κατέχει το 20% του εδάφους της Ουκρανίας και η εξώθηση των στρατευμάτων της εξ ολοκλήρου είναι ένα άλλο θέμα. Πολλά εξαρτώνται τώρα από το πώς θα απαντήσει ο Πρόεδρος Πούτιν.

Μια άμεση αντίδραση ήταν να χτυπηθούν οι παροχές νερού και ηλεκτρικού ρεύματος με πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τη Μαύρη Θάλασσα, βυθίζοντας την πόλη του Χάρκοβο στο σκοτάδι, μια άνανδρη πράξη που στοχεύει πολίτες, επειδή ο στρατός έχει αποδειχθεί τόσο αδύναμος.

Πώς θα αντιδράσει ο Πούτιν

Οι εθνικιστές στη Ρωσία φέρονται να είναι εξαγριωμένοι με την ταπείνωση, αλλά το εάν αυτό εκδηλώνεται με πολιτική πίεση στον Πούτιν μένει να φανεί. Ο κίνδυνος είναι ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, προκειμένου να κατευνάσει τους σκληροπυρηνικούς, συνεχίζει τον πόλεμο με ακόμη μεγαλύτερη βαναυσότητα από πριν.

Διατηρεί επίσης την ικανότητα να κλείνει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου από το οποίο εξαρτώνται πολλές δυτικές χώρες. Με την Ουκρανία να συνεχίζει να λαμβάνει κρίσιμες προμήθειες όπλων από το ΝΑΤΟ, το Κρεμλίνο θα θέλει οι Ευρωπαίοι να υποφέρουν, ακόμη και εάν αυτό σημαίνει ότι θα πλήξει τα δικά του έσοδα.

Χώρες όπως η Γερμανία που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες σε τέτοιες τακτικές θα πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία και την αποφασιστικότητά τους τον ερχόμενο χειμώνα και να δώσουν στην Ουκρανία την υποστήριξη που της αξίζει για το θάρρος της, καταλήγει η Telegraph.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr