Τελεσίγραφο Μπλίνκεν σε Πούτιν

Τελεσίγραφο έστειλε χθες η Ουάσικγκτον στον Βλαντιμίρ Πούτιν, προειδοποιώντας ευθέως την Μόσχα με αντίποινα σε περίπτωση πολεμικής επίθεσης στην Ουκρανία και δείχνοντας παγκόσμια κλιμάκωση.

Η Μόσχα επιμένει στην υπερσυγκέντρωση στρατευμάτων στην μεθόριο της ανατολικής Ουκρανίας, η Δύση φοβάται «νέα Κριμαία» με κινήσεις προσάρτησης των αυτόνομων περιοχών του Ντονμπάς, και ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να μπει σφήνα σε ένα ακόμη θερμό και κρίσιμο γεωπολιτικό μέτωπο.

Το “τελεσίγραφο” Μπλίνκεν

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε χθες ευθέως την Μόσχα ότι «θα υπάρξουν συνέπειες» σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, εκφράζοντας «την ανησυχία» των Ηνωμένων Πολιτειών.

“Υπάρχουν περισσότερα ρωσικά στρατεύματα στα σύνορα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από το 2014, κατά την πρώτη ρωσική εισβολή”, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών στο NBC παραπέμποντας στην προσάρτηση της Κριμαίας πριν από επτά χρόνια.

Ο «πρόεδρος Μπάιντεν ήταν πολύ σαφής: εαν η Ρωσία ενεργήσει με απερίσκεπτο ή επιθετικό τρόπο, θα υπάρξουν κόστη, συνέπειες”, πρόσθεσε ο Αντονι Μπλίνκεν επισημαίνοντας ότι και «οι ευρωπαίοι σύμμαχοί τους μοιράζονται την ίδια ανησυχία».

Στο Βερολίνο επίσης, η καγκελαρία ανακοίνωσε ότι η Ανγκελα Μέρκελ ζήτησε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην τελευταία τηλεφωνική τους συνομιλία να άρει τον στρατιωτικό κλοιό στην μεθόριο της ανατολικής Ουκρανίας. «Η συζήτηση περιλάμβανε και την ενίσχυση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στα σύνορα της ανατολικής Ουκρανίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης για την επικοινωνία Μέρκελ – Πούτιν και προστίθεται: «Η καγκελάριος ζήτησε να μειωθεί αυτή η στρατιωτική παρουσία προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση της κατάστασης».

Λονδίνο: Εκστρατεία αποσταθεροποίησης από την Μόσχα

Από την πλευρά του, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε χθες ότι Βρετανία και οι ΗΠΑ “αντιτίθενται έντονα” στην “εκστρατεία της Ρωσίας για την αποσταθεροποίηση” της Ουκρανίας και ζητούν επίσης από τη Μόσχα την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

«Ο  υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και εγώ συμφωνούμε ότι η Ρωσία θα πρέπει να προβεί άμεσα στην αποκλιμάκωση της κατάστασης και να ανταποκριθεί στις διεθνείς δεσμεύσεις της απέναντι στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, έγραψε στο twitters ο Ντόμινιλ Ράαμπ.

Η “σφήνα” Ερντογάν     

Ενεργό ρόλο στην κρίση όμως διεκδικεί και η Τουρκία με τον πρόεδρο της χώρας Ταγίπ Ερντογάν να μπαίνει σφήνα στην κρίση και να δηλώνει ότι η Αγκυρα εργάζεται για μία ειρηνική επίλυση της διαμάχης μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε χθες σε αποκλιμάκωση στο Ντονμπάς μετά τις συνομιλίες που είχε το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, δηλώνοντας του, την ετοιμότητα της Τουρκίας να παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη.

Ο τούρκος πρόεδρος συζήτησε το θέμα και στην τηλεφωνική επικοινωνία, διάρκειας μίας ώρας, που είχε την Παρασκευή και με τον ρώσο πρόεδρο– μια επικοινωνία, κατά την οποία ο Βλαντιμνιρ Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία για «επικίνδυνες και προκλητικές ενέργειες» στο Ντονμπάς.

Προς νέα Κριμαία;

Το Κίεβο παραμένει σε υψηλή επιφυλακή μετά την ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων κοντά στην θερμή συνοριακή γραμμή μεταξύ των Ουκρανών στρατιωτών και των αποσχιστικών ομάδων που έχουν τη ρωσική υποστήριξη, στο Ντονμπάς.

Η σύγκρουση στο Ντονμπάς ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2014, έπειτα από την φιλοδυτική εξέγερση στην Ουκρανία την οποία ακολούθησε η προσάρτηση από τη Μόσχα της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας.

Είναι μια σύγκρουση που έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 13.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό σχεδόν 1,5 εκατομμυρίου άλλων. Η ένταση των μαχών είχε εν πολλοίς μειωθεί μετά τις συμφωνίες ειρήνης του Μινσκ το 2015, αλλά η πολιτική διευθέτηση της κρίσης δεν προχώρησε.

Πηγή: economico.gr