Μπορέλ Τουρκία

To πιο έντονο, και πιο προωθημένο, έως τώρα μήνυμα προς τον Ταγίπ Ερντογάν έστειλε σήμερα η Ευρώπη, αφήνοντας διάπλατα ανοιχτή την προοπτική επιβολής κυρώσεων: «Ο χρόνος τελειώνει» και «η Τουρκία διευρύνει το χάσμα με την ΕΕ», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο κ. Μπορέλ, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, διαμήνυσε ακόμη πως πλησιάζουμε στο «σημείο-ορόσημο» στη σχέση Ε.Ε.-Τουρκίας και επεσήμανε:

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε θετικά μηνύματα από την Αγκυρα. Για να επιστρέψουμε στην θετική ατζέντα, όπως ευχόμαστε, θα απαιτήσουμε θεμελιώδη αλλαγή της τακτικής από την πλευρά της Τουρκίας».

Και δείχνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, το όπλο των κυρώσεων, πρόσθεσε  ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα δώσει «τις κρίσιμες κατευθύνσεις τον επόμενο μήνα».

Ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ χαρακτήρισε επίσης «πολύ αρνητικά γεγονότα» το σόου του Ταγίπ Ερντογάν στα Βαρώσια και εξέφρασε εκ νέου «την αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο».

Ενημέρωση από Δένδια για την τουρκική παραβατικότητα

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, είχε ενημερώσει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων για την τουρκική προκλητικότητα. Ο κ. Δένδιας  έθεσε ζήτημα τόσο για τις ενέργειες της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο όσο και τις τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και στα κατεχόμενα με αποκορύφωμα την επίσκεψη Ερντογάν στα Βαρώσια.

«Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω τηλεδιάσκεψης, ενημέρωσα τους ομολόγους μου για την τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα σε Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter.

Πέτσας: Δεν υπάρχει αποκλιμάκωση από την Τουρκία

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε πως το μήνυμα που στέλνει η Ελλάδα στην Ευρώπη εν όψει της συνόδου κορυφής της 10ης Δεκεμβρίου είναι ότι δεν υπάρχει αποκλιμάκωση των προκλήσεων από πλευράς της Τουρκίας.

«Δεν θεωρούμε σε καμία περίπτωση ότι υπάρχει αποκλιμάκωση. Όσον αφορά τα θέματα των ενδεχόμενων κυρώσεων υπάρχει ένας κατάλογος από τον κ. Μπορέλ. θα περιμένουμε να δούμε λίγο πως προετοιμάζεται η επόμενη Σύνοδος Κορυφής μετά από αυτό το Συμβούλιο (σ.σ. των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ)» είπε ο κ. Πέτσας.

Πηγή: economico.gr