Τελειώνει σήμερα και η νέα προθεσμία για την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2020.

Όσοι δεν υποβάλλουν δήλωση ως το βράδυ της Τετάρτης 15 Σεπτεμβρίου, θα κληθούν να πληρώσουν το σχετικό πρόστιμο που προβλέπει η νομοθεσία. Τα πρόστιμα ανέρχονται στο ποσό των 100 ευρώ το οποίο μπορεί να φθάσει τα 500 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι που καλούνται να πληρώσουν φόρο στο ελληνικό δημόσιο, θα πρέπει να καταβάλλουν μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου δύο δόσεις του φόρου, ενώ στο τέλος του ίδιου μήνα την τρίτη δόση.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

• Το 32,70% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 2.791.362 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 2,6 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 937 ευρώ.

• Το 51,01% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Σε σύνολο 8.536.608 εκκαθαριστικών σημειωμάτων, 4.354.854 είναι μηδενικά.

• Για το 16,29% των φορολογουμένων ή 1.390.392 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσο όρο φθάνει τα 271 ευρώ.

Τα πρόστιμα για εκπρόθεσμη ή ελλειπή δήλωση

Εφόσον ο φορολογούμενος δεν υποβάλει ή υποβάλει εκπρόθεσμα ή υποβάλει ελλιπή φορολογική δήλωση από την οποία δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου, επιβαρύνεται με πρόστιμο 100 ευρώ.

Αν από την υποβολή της εκπρόθεσμης δήλωσης προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου, τότε ο φορολογούμενος, αν δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, επιβαρύνεται επίσης με το πρόστιμο των 100 ευρώ.

Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και από τη δήλωση που υπέβαλε εκπρόθεσμα προκύπτει φόρος προς πληρωμή, τότε η εφορία θα του καταλογίσει πρόστιμο 250 ευρώ, εφόσον τηρεί απλογραφικά βιβλία, ή 500 ευρώ εφόσον τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

Παράλληλα, τρέχουν και οι τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής με ποσοστό 0,73% για κάθε μήνα που θα έχει παρέλθει από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης.

Η ώρα του ΕΝΦΙΑ

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η φορολογική διοίκηση θα ξεκινήσει την εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό τα εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο περίπου στις 25 Σεπτεμβρίου, ενώ η πρώτη δόση του φόρου θα καταβληθεί στα τέλη του ίδιου μήνα. Συνολικά ο ΕΝΦΙΑ καταβάλλεται σε 6 δόσεις με την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2022. Φέτος αναμένεται να αυξηθούν οι ιδιοκτήτες που θα πληρώσουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 50% καθώς εντάσσονται στα εισοδηματικά όρια που προβλέπει η νομοθεσία,

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr