Τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αίτησης νέων ταυτοτήτων με τα ραντεβού στα Αστυνομικά Τμήματα να ξεκινούν ακόμη και από την ίδια μέρα.

Χρόνοι και κόστος

Η ειδική πλατφόρμα θα ανεβεί στο gov.gr, ενώ μετά την αίτηση για έκδοση νέας ταυτότητας, ο ενδιαφερόμενος θα λαμβάνει sms στο κινητό του τηλέφωνο όπου θα επιβεβαιώνεται το ραντεβού. 7-10 μέρες μετά θα ενημερώνεται εκ νέου με sms για την παραλαβή της. Σημειώνεται πως το κόστος για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων – που θα έχουν το μέγεθος πιστωτικής κάρτας – θα ανέρχεται στα 10 ευρώ, θα καταβάλλεται ηλεκτρονικά και η διάρκεια ισχύος των ταυτοτήτων θα είναι τα 10 χρόνια.

Θα υπάρχουν περιπτώσεις όπου κάποιοι πολίτες θα πληρώσουν διπλά τη νέα ταυτότητα και αυτές αφορούν στις περιπτώσεις έκδοσης δελτίου ταυτότητας εξαιτίας απώλειας ή φθοράς του προηγούμενου δελτίου του αιτούντος, στις οποίες θα καταβάλλεται επιπλέον ηλεκτρονικό παράβολο Δημοσίου, ύψους 9 ευρώ, όπως ακριβώς ισχύει και σήμερα. Στις νέες ψηφιακές ταυτότητες θα αναγράφονται τα στοιχεία ταυτοποίησης, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, τόπος γέννησης, εθνικότητα και αριθμός ταυτότητας.

Σημεία έκδοσης

Συγκεκριμένα, την εμπρόσθια όψη θα αναγράφονται ο αριθμός ταυτότητας, η φωτογραφία του πολίτη, το επώνυμο, το όνομα, το φύλο, η ιθαγένεια, η ημερομηνία γέννησης, η ημερομηνία έκδοσης, η ημερομηνία λήξης, η αρχή έκδοσης, ο αριθμός πρόσβασης Κάρτας- CAN και η υπογραφή κατόχου, ενώ στην οπίσθια όψη θα περιλαμβάνονται το όνομα πατέρα, το όνομα μητέρας, ο τόπος γέννησης, η ομάδα αίματος και το ύψος, ενώ στο τέλος θα υπάρχει ζώνη μηχανικής αναγνώρισης.

Σε όλη τη χώρα θα λειτουργούν 367 σημεία έκδοσης νέων δελτίων ταυτότητας, ενώ προβλέπεται και η λειτουργία 60 φορητών κλιμακίων. Τα 60 φορητά κλιμάκια απευθύνονται σε κρατούμενους, νοσηλευόμενους, υπερήλικες και ΑμΕΑ με σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας. Όσο για τις παλιές ταυτότητες, σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, αυτές θα πάψουν να ισχύουν από τον Αύγουστο του 2026 και μετά θα ισχύουν μόνο οι νέου τύπου ταυτότητες και καμία άλλη.

Αντιδράσεις

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε -και σε κάποιο βαθμό συνεχίζει να αντιμετωπίζει- πρόβλημα με τις νέες ταυτότητες, καθώς κάποιοι πολίτες θεωρούν ότι θα περιέχουν τσιπάκι μέσω του οποίου θα μπορούν να παρακολουθούνται (οι ταυτότητες θα φέρουν τσιπ RFID, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τέτοιες δραστηριότητες), ενώ ορισμένες παραθρησκευτικές οργανώσεις αντιδρούν, λέγοντας ότι σχετίζονται με εδάφια της Αποκάλυψης. Επίσης, κόμματα στο φάσμα δεξιά της ΝΔ επιχειρούν να αξιοποιήσουν τα φαινόμενα αυτά.

Πάντως, ερωτηθείς σχετικά, στη συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «δεν μπορώ να συζητώ με το παράλογο»., ενώ και ο ίδιος «έδειξε» πολιτικό δάκτυλο στις αντιδράσεις, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «ορισμένα κόμματα δίνουν μόνα τους την απάντηση». Ωστόσο, ξεκαθάρισε χωρίς περιστροφές ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κανει πίσω και ότι η αλλαγή στις ταυτότητες θα προχωρήσει, προσθέτοντας με οριστικό τρόπο ότι «οι παλαιές ταυτότητες θα σταματήσουν να ισχύουν το καλοκαίρι του 2026».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr