Τέλος επιτηδεύματος

Φαίνεται ότι το 2026 το τέλος επιτηδεύματος θα καταργηθεί, αλλά μέχρι τότε αρκετοί φορολογούμενοι ήδη θα απαλλαχθούν από την πληρωμή τους.

Στην κατηγορία αυτή, σύμφωνα με την «Καθημερινή», ανήκουν επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ που το 2023 αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον 3/12 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Για το 2024 το τέλος επιτηδεύματος θα περιοριστεί στους επαγγελματίες που θα φορολογηθούν με τεκμαρτό τρόπο, ενώ στα ίδια επίπεδα θα διατηρηθεί για τα μπλοκάκια και τις επιχειρήσεις.

Για τα δύο αυτά χρόνια που θα διατηρηθεί το τέλος, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ατομικές επιχειρήσεις θα φορολογούνται με μειωμένο κατά 50%.

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, το τέλος επιτηδεύματος που θα ισχύει για ακόμα δύο χρόνια θα συνεχίσει να συνεισφέρει στον προϋπολογισμό έσοδα ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Ποιοι απαλλάσσονται

 • Επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρλω που αυξήσαν το 2023 τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον 3/12 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
 • Εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητα τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 100 κατοίκους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικές περιοχές.
 • Τα πρόσωπα που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.
 • Επιτηδευματίες με ατομικές επιχειρήσεις, εφόσον υπολείπονται 3 έτη από το έτος της συνταξιοδότησης τους. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται για τη φορολογική νομοθεσία το 65ο έτος της ηλικίας.
 • Οι αγρότες κανονικού καθεστώτος για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα 5 έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξης τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.
 • Οι αλιείς παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται, είτε ατομικά είτε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου, αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων, μεταξύ καθέτων.
 • Οι αγρότες κανονικού καθεστώτος – παραγωγοί, οι οποίοι διαθέτουν τα προϊόντα τους σε λαϊκές αγορές με κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας (ΚΑΔ) 47.81.10.01 «Λιανικό εμπόριο τροφίμων, ποτών και καπνού, παραγωγού – πωλητή, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές» και 47.89.10.01 «Λιανικό εμπόριο άλλων ειδών, παραγωγού – πωλητή, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές».
 • Κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί εργαζομένων, αγρότες – μέλη αγροτικών συνεταιρισμών, αγροτικοί συνεταιρισμοί, σχολικοί συνεταιρισμοί.
 • Επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια.
  Για τους καλλιτέχνες που επλήγησαν από την πανδημία προβλέπεται πλήρης απαλλαγή μέχρι το 2024.

Ποιοι συνεχίζουν να πληρώνουν και πόσα

 • 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστική περιοχή και σε πόλεις ή ωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.
 • 1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ακούν εμπορική επιχείρηση και η έδρα τους είναι σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.
 • 325 ευρώ οι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ατομικές επιχειρήσεις.
 • 400 – 500 ευρώ για φυσικά πρόσωπα που το εισόδημα τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με
 • έως τρία φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο.
 • 300 ευρώ για κάθε υποκατάστημα κάθε χρόνο, αν συστήνεται από επιτηδευματία και ασκούντα ελεύθερο επάγγελμα, 600 ευρώ κάθε χρόνο αν συστήνεται από νομικό πρόσωπο που ασκεί εμπορική επιχείρηση. Ως υποκατάστημα θεωρείται κάθε επαγγελματική εγκατάσταση εκτός έδρας της επιχείρησης που πραγματοποιείται παραγωγική ή συναλλακτική δραστηριότητα. Οι εκθεσιακοί χώροι και οι πρόσκαιρες επαγγελματικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν για χρονικό διάστημα μέχρι 30 ημέρες, οι επαγγελματικές εγκαταστάσεις που στεγάζονται σε διαφορετικούς ορόφους, δεν λογίζονται ως υποκαταστήματα.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr