Δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες απαλλάσσονται φέτος από το τέλος επιτηδεύματος των 400-1.000 ευρώ, όπως αναφέρει η imerisia.gr

Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί καθώς μέχρι τις 28 Αυγούστου είχαν περιθώριο να υποβάλουν ενστάσεις όσοι δεν έλαβαν τη σχετική ενημέρωση.

Πολλές είναι οι περιπτώσεις επαγγελματιών και επιχειρήσεων που έχουν υποβάλλει ενστάσεις και αναμένουν την ετυμηγορία της ΑΑΔΕ σχετικά με την απαλλαγή τους από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος.

Από το τέλος επιτηδεύματος απαλλάσσονται:

  • Εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 100 κατοίκους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
  • Ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθερίου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών.
  • Οσοι ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.
  • Εμποροι εφόσον υπολείπονται 3 έτη από το έτος της συνταξιοδότησής τους.
  • Αγρότες του κανονικού καθεστώτος για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα 5 έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Το μέτρο ισχύει και για το φορολογικό έτος 2022 (ίσχυε για τα φορολογικά έτη 2019-2021), με αποτέλεσμα οι αγρότες κανονικού καθεστώτος, για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ καθώς και οι αλιείς της παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται αλιευτικά σκάφη μέχρι δώδεκα μέτρων, μεταξύ καθέτων, να απαλλάσσονται από το τέλος.
  • Επίσης, για τους καλλιτέχνες που επλήγησαν από την πανδημία το τέλος μειώνεται κατά 40% τα επόμενα τρία χρόνια. Ακόμη, απαλλάσσονται πλήρως για τα έτη 2022, 2023 και 2024 όσοι έκλεισαν τα βιβλία τους από την 1η Ιανουαρίου 2010 και προχώρησαν σε επανέναρξη μέχρι τον Ιούνιο του 2023.

Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος

Στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον φθινοπωρο θα προβλέπεται η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2025 και η οριστική κατάργηση του το 2027. Με βάση τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, το τέλος επιτηδεύματος θα μειωθεί κατά:

  • 20% το 2025 και θα διαμορφωθεί σε 320-800 ευρώ.
  • 30% το 2026 για να περιορισθεί σε 224 έως 560 ευρώ.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr