Μια από τις πλέον δημοφιλείς πολιτικές προσωπικότητες της Βρετανίας, η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον ανακοίνωσε την παραίτησή της από το θώκο της, σημαίνοντας, ταυτόχρονα, και τέλος εποχής για τα πολιτικά πράγμα στη Σκωτία.

«Στο μυαλό μου και στην καρδιά μου, ξέρω ότι ήρθε η ώρα, ότι είναι η σωστή στιγμή για μένα, για το κόμμα μου και για τη χώρα και ως εκ τούτου ανακοινώνω σήμερα την πρόθεσή μου να παραιτηθώ από πρωθυπουργός και αρχηγός του κόμματός μου», δήλωσε η 52χρονη Στέρτζον σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Εδιμβούργο, σημειώνοντας ότι θα παραμείνει στην ηγεσία της κυβέρνησης της Σκωτίας έως ότου βρεθεί το πρόσωπο που θα τη διαδεχθεί. Δεν διευκρίνισε αν θα είναι εκ νέου υποψήφια για το Χόλυρουντ, το κοινοβούλιο της Σκωτίας.

Πρόσθεσε ότι η απόφασή της αυτή δεν συνδέεται με πρόσφατα ζητήματα. «Η απόφαση αυτή προέρχεται από μια βαθύτερη και μακροπρόθεσμη αξιολόγηση», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι πάλευε να αποφασίσει για εβδομάδες. «Το να δίνεις όλο σου τον εαυτό σε αυτή τη δουλειά είναι ο μόνος τρόπος να την κάνεις», σημείωσε η Στέρτζον, αλλά πρόσθεσε ότι «όμως στην πραγματικότητα, αυτό μπορεί να το κάνει κάποιος για ένα διάστημα. Για μένα τώρα υπάρχει ο κίνδυνος αυτό το διάστημα να είναι πολύ μεγάλο».

BBC: Βαρέθηκε…

Η 52χρονη ηγέτις της Σκωτίας, η οποία πρόσφατα αποδυναμώθηκε από νομοσχέδιο που διευκολύνει την φυλομετάβαση, ήταν επί μακρόν πολύ δημοφιλής και ηγείτο της μάχης για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο. Τον Ιανουάριο μετά την αιφνίδια παραίτηση της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν, η Στέρτζον βεβαίωνε ότι ήταν ακόμη «γεμάτη ενέργεια» και ότι δεν αισθανόταν «καθόλου κοντά» στην στιγμή που θα έπρεπε να αποχωρήσει.

Ωστόσο το BBC είχε μεταδώσει νωρίτερα επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στην Στέρτζον ότι δήλωσε πως «βαρέθηκε». Η Νίκολα Στέρτζον βρίσκεται στην εξουσία εδώ και οκτώ χρόνια. Έγινε ηγέτης του κυβερνώντος Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας μετά το δημοψήφισμα του 2014 για την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία, κατά το οποίο οι πολίτες τάχθηκαν σε ποσοστό 55% έναντι 45% υπέρ της παραμονής της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σημειώνεται ότι το Λονδίνο «έκοψε» δις προσπάθειες της Στέρτζον να πραγματοποιήθεί και νέο δημοψήφισμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr