Το «πράσινο φως» για την έναρξη προγράμματος δημιουργίας νέου πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου από τη Γάλλια έδωσε ο πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, προκειμένου να αντικατασταθεί το ιστορικό σκάφος «Charles de Gaulle».

Ο Μακρόν δήλωσε χαρακτηριστικά ότι το αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle» θα ολοκληρώσει την υπηρεσία του στο γαλλικό πολεμικό ναυτικό το 2038 και στο πλαίσιο αυτό αποφάσισε ότι το νέο γαλλικό αεροπλανοφόρο θα είναι και αυτό πυρηνικό, ενώ έκανε λόγο για «διατήρηση της γαλλικής στρατηγικής αυτονομίας».

Αναβάθμιση σε όλα τα χαρακτηριστικά

Το νέο αεροπλανοφόρο PANG (Porte Avion Nouvelle Generation, ή αεροπλανοφόρο επόμενης γενιάς) θα είναι πολύ μεγαλύτερο και πολύ βαρύτερο από το Charles de Gaulle, καθώς θα έχει μήκος 302 μέτρα, πλάτος 40 μέτρα και εκτόπισμα 75.000 τόνων, θα αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 26-27 κόμβων και θα μπορεί να μεταφέρει συνολικά 32 μαχητικά αεροσκάφη επόμενης γενιάς, δύο ή τρία αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου E-2D
Advanced Hawkeyes και ένα σημαντικό αριθμό drones.

Η έναρξη της κατασκευής του έχει οριστεί για το 2025, ενώ οι δοκιμές στη θάλασσα πρόκειται να ξεκινήσουν το 2036 και προκειμένου να ενταχθεί στο γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό το 2038, ενώ η Γαλλία πρόκειται να επενδύσει 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής του.

Δείτε ακόμη: Με μικρό καλάθι στις Βρυξέλλες η Αθήνα – Tί αναφέρει το προσχέδιο των Συμπερασμάτων. Πότε θα συζητηθεί το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας

Το «Charles de Gaulle»

Μάλιστα, η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, ανακοίνωσε επισήμως την έναρξη του προγράμματος μέσω social media, λέγοντας ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι η νέα γενιά αεροπλανοφόρου θα είναι πυρηνοκίνητη».

To «Charles de Gaulle» τελεί εν υπηρεσία από το 2001 και ήλθε να αντικαταστήσει τα συμβατικά αεροπλανοφόρα της Γαλλίας «Clemenceau» and «Foch», που είχαν κατασκευαστεί στη δεκαετία του 1960. Μάλιστα, αρχικά επρόκειτο να ονομαστεί «Richelieu», ωστόσο ο Ζακ Σιράκ αποφάσισε να του δωθεί το όνομα του στρατηγού και προέδρου της Γαλλίας, Σαρλ ντε Γκωλ.

Δείτε επίσης

Πηγή: economico.gr