εμβόλιο lockdown

Τα νέα από το μέτωπο της πανδημίας είναι δυσοίωνα και ανατρέπουν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Τόσο, που πιθανότατα δεν θα πραγματοποιηθεί το αυριανό νέο διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυρ Μητσοτάκη, με το οποίο θα ανακοίνωνε τον οδικό χάρτη του επόμενου διαστήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Economico, πιθανότατα εντός της ημέρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ Στέλιος Πέτσας θα ανακοινώσει την παράταση του lockdown, για τουλάχιστον μία εβδομάδα, αν και όλα δείχνουν ότι η ελπίδα για σχετική έστω ελευθερία κινήσεων πριν και κατά τη διάρκεια των εορτών, δεν θα επιβεβαιωθεί.

Και αυτό, γιατί στη συμπλήρωση 4 εβδομάδων καραντίνας, μεθαύριο, ο αριθμός των κρουσμάτων, των θανάτων και των διασωληνωμένων, όχι μόνο δεν μειώνονται, αλλά καταγράφονται αυξημένοι σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, γεγονός που προβληματίζει κυβέρνηση και ειδικούς.

Νυκτερινή διασκέδαση τέλος μέχρι το εμβόλιο

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας χθες  διαδικτυακά με τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου Columbia, Λι Μπόλινγκερ (Lee C. Bolinger), στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Φόρουμ «World Leaders», αποκάλυψε ότι η επαναλειτουργία των μπαρ και της νυχτερινής διασκέδασης θα καταστεί εφικτή μόνον όταν έχουμε τα εμβόλια.

Ως προς την εστίαση και το λιανεμπόριο, ο Κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι θα ανοίξουν σταδιακά και με πολλούς περιορισμούς.

Χαλαρώσαμε ελαφρά το καλοκαίρι

«Στην περίπτωση της Ελλάδας, ελπίζω πως πήραμε το μάθημά μας. Καθώς τα πήγαμε εξαιρετικά καλά στην πρώτη φάση, νομίζω πως χαλαρώσαμε ελαφρά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και τώρα βλέπουμε τις συνέπειες αυτού του εφησυχασμού», είπε ο πρωθυπουργός.

«Οπότε, τουλάχιστον, ελπίζω πως καθώς βγαίνουμε από το δεύτερο lockdown, θα είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί.

Αλλά πάλι χρειάζεται να γνωρίζουμε το γεγονός πως ορισμένες οικονομικές δραστηριότητες δεν θα λειτουργήσουν ώσπου να έχουμε το εμβόλιο», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έφερε ως παράδειγμα «τη νυχτερινή διασκέδαση, τα μπαρ, τη μεταμεσονύχτια διασκέδαση… Δεν μπορούμε να έχουμε συνωστισμό ανθρώπων σε μπαρ ώσπου να διαθέτουμε το εμβόλιο».

«Ίσως σε κάποιο σημείο να μπορούμε να λειτουργήσουμε τα εστιατόρια με κατάλληλη κοινωνική αποστασιοποίηση. Μπορεί κανείς σαφέστατα να εξετάσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ωστόσο ορισμένοι περιορισμοί είναι απολύτως απαραίτητοι ώσπου να βρούμε ένα εμβόλιο», είπε επίσης ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η άρση του lockdown πιθανότατα θα μεταφερθεί για τις 21 Δεκεμβρίου, και με πολλούς περιορισμούς. Το μόνο που συζητείται να ανοίξει νωρίτερα είναι τα μικρά καταστήματα, αλλά και αυτό δεν έχει ακόμα αποφασιστεί.

Πηγή: economico.gr