Ερντογάν Αλμπαϊράκ

Μετά από 24 ώρες σκληρού πολιτικού, αλλά και ενδο-οικογενειακού, θρίλερ στην Αγκυρα, ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε απόψε δεκτή την παραίτηση του γαμπρού του Μπεράτ Αλμπαϊράκ από την θέση του υπουργού Οικονομικών.

Ο 42χρονος Αλμπαϊράκ ανακοίνωσε την παραίτησή του χθες επικαλούμενος λόγους υγείας – σύμφωνα όμως με πληροφορίες που μετέδωσαν το Bloomberg και το Reuters την απομάκρυνσή του επέβαλε ο ίδιος ο Ερντογάν προκειμένου να ανακόψει την ιστορική κατάρρευση της λίρας.

Διεθνείς αναλυτές λένε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν «θυσίασε» τον γαμπρό του για να μην χρεωθεί ο ίδιος την βαθιά νομισματική κρίση.

Η κρίση στην Κεντρική Τράπεζα και η λίρα

Είχε προηγηθεί η καρατόμηση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας και η αντικατάστασή του από τον πρώην υπουργό Οικονομίας Νατζί Αγκμπάλ, ο οποίος χρέωνε στον Μπεράτ Αλμπαϊράκ βαριές ευθύνες για την ανεξέλεγκτη πτώση της λίρας.

Σύμφωνα με την Cumhurriyet, ο Ερντογάν ζήτησε ευθέως από τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ να παραιτηθεί υπό την απειλή και κυβερνητικής κρίσης.

Η τουρκική εφημερίδα γράφει ότι υπήρξε απειλή αποστασίας στο ακροδεξιό κόμμα του Μπαχτσελί, κυβερνητικού εταίρου του Ερντογάν. Περισσότεροι από 30 βουλευτές του Μπαχτσελί φέροντο έτοιμοι να προσχωρήσουν σε άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης εάν ο τούρκος πρόεδρος δεν έκανε άμεσες κινήσεις για να διασωθεί η λίρα.

Κιλιντσάρογλου: Ο Ερντογάν διοικεί την χώρα ως οικογενειακή επιχείρηση

Ο επικεφαλής Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε απόψε ότι η παραίτηση του υπουργού Οικονομικών δεν έχει προηγούμενο και ισοδυναμεί με «κρατική κρίση», καταγγέλλοντας και την αιφνιδιαστική απομάκρυνση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε πως ο Ερντογάν διοικεί τη χώρα σαν να ήταν «οικογενειακή επιχείρηση» και πρόσθεσε πως η Κεντρική Τράπεζα έχει χάσει την ανεξαρτησία της. Είπε ακόμη ότι είναι ντροπή που κανένα μεγάλο τουρκικό ΜΜΕ δεν αναφέρθηκε στην παραίτηση του Αλμπαϊράκ για σχεδόν 24 ώρες.

Ράλι για την τουρκική λίρα

Η τουρκική λίρα πέτυχε σήμερα την μεγαλύτερη άνοδό της εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια, με την ισοτιμία της να καταγράφει κέρδη σχεδόν 6%.

Ο νέος διοικητής Νάτσι Αγκμπάλ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα χρησιμοποιήσει «αποφασιστικά» όλα τα εργαλεία πολιτικής για να επιτύχει τον βασικό στόχο της σταθερότητας των τιμών.

Η ισοτιμία της λίρας ενισχύθηκε έως το επίπεδο των 8,08 λιρών ανά δολάριο από το επίπεδο των 8,5445 λιρών την Παρασκευή.

Πηγή: economico.gr