ωράριο καταστημάτων

Τέλος στο σενάριο που κυκλοφόρησε περί μείωσης του ωραρίου των καταστημάτων, μέσω νομοθετικής παρέμβασης,  λόγω της ενεργειακής κρίσης βάζουν κυβερνητικές πηγές.

Όπως τονίζουν  «δεν υπάρχει συζήτηση για αλλαγή στο ωράριο στα καταστήματα». Κατά τις ίδιες πηγές, η σχετική φημολογία αναπτύχθηκε μετά την απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων από Δευτέρα. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που αφορά τους Συλλόγους. Δεν μπορεί  και δεν θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν “και αντισυνταγματικό και κατά των αρχών Ανταγωνισμού». Όπως εξηγούσαν «κάθε εμπορικός σύλλογος μπορεί να ρυθμίσει το ωράριο λειτουργίας του ενώ το ίδιο μπορεί να κάνει και το κάθε κατάστημα».

Εμπορικοί σύλλογοι και σούπερ μάρκετ

Μία ιδέα πάντως που ήδη καλλιεργείται εντός των εμπορικών συλλόγων με τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης χθες να ανακοινώνει στα μέλη του μειωμένο τις απογευματινές ώρες προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας (ως τις 16.00 Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο και ως τις 19.00 Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή) και τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών να δηλώνει θετικός να ακολουθήσει «εφόσον όμως το δεχτούν και τα σούπερ μάρκετ ώστε να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός».

Από την πλευρά των σούπερ μάρκετ, διαρρέεται ότι μία πρόταση για μείωση του ωραρίου κατά μία ώρα θα μπορούσε να βοηθήσει σε ένα μικρό βαθμό στον περιορισμό του λειτουργικού κόστους.

Ωστόσο, όπως τονίζουν, είναι δύσκολο να υπάρξει συμφωνία του συνόλου της αγοράς, οπότε θα απαιτηθεί οριζόντια επιβολή του μέτρου με υπουργική απόφαση.

Επιπρόσθετα σημειώνουν πως σαφής δέσμευση για μορατόριουμ των ανατιμήσεων είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει, αφού οι αλυσίδες λαμβάνουν απ’ τους προμηθευτές κάθε εβδομάδα και νέες γνωστοποιήσεις για αλλαγή τιμοκαταλόγων σε βάθος μήνα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr