Όταν ο  Χρήστος Σταϊκούρας πήρε στα χέρια του την επιστολή της Κομισιόν που συνυπογράφεται από τον αντιπρόεδρο της  Βάλντις Ντομπρόβσκις και τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι, ένοιωθε ότι ζει μια ιστορική στιγμή.

  • Σε μία σελίδα, η Κομισιόν έκλεινε μια θλιβερή ιστορία 4.500 ημερών που ταλαιπώρησε πολλαπλώς τον τόπο, έσυρε την οικονομία σε περιπέτειες, την κοινωνία σε φτωχοποίηση και τη χώρα στη διεθνή ανυποληψία.

Η επιστολή της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενημέρωνε τον υπουργό Οικονομικών και την ελληνική κυβέρνηση ότι στις 20 Αυγούστου 2022 τελειώνει το καθεστώς της «ενισχυμένης επιτήρησης», δηλαδή το τελευταίο μνημόνιο της κυβέρνησης Τσίπρα του 2018. Έτσι, μια ιστορία μαρτυρίου που ξεκίνησε με το διάγγελμα του Γιώργου Παπανδρέου από το … Καστελόριζο, τελειώνει, με τη χώρα να βρίσκεται πλέον στην κανονικότητα και να ανακτά το κύρος της στους διεθνείς θεσμούς.

Από τις 20 Αυγούστου η Ελλάδα θα περάσει σε στάδιο απλής παρακολούθησης, όμοιο με αυτό που εφαρμόζουν σήμερα η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Κύπρος και Πορτογαλία.

Η επιστολή  της Κομισιόν προς τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα,  αναφέρει ότι «όχι απλώς η Ελλάδα εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το 2018 να συνεχίσει τα μέτρα του Μνημονίου, αλλά στα τελευταία 2-3 χρόνια ξεπέρασε με επιτυχία πρωτοφανείς δυσκολίες και προκλήσεις, χωρίς να κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις».

Τι σημαίνει “τέλος στα μνημόνια”

Ανεξαρτησία στη χάραξη πολιτικής, με σεβασμό στους  κανόνες γενικής αποδοχής και εφαρμογής της ΕΕ. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη ελευθερία στην εισοδηματική πολιτική και στη στήριξη της κοινωνίας από τις επιπτώσεις των πολλαπλών διεθνών κρίσεων.

Η χώρα θα επιτηρείται πλέον ανά εξάμηνο, όπως και όλες οι χώρες της Ένωσης

Η ελληνική οικονομία διεκδικεί τώρα, με σημαντικές προύποθέσεις, την επενδυτική βαθμίδα από τους Οίκους Αξιολόγησης. παύει να είναι η μοναδική χώρα που παρέμενε επί χρόνια σε ενισχυμένη εποπτεία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr