Μήνυμα ότι η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης και του φθηνού χρήματος στην Ευρωζώνη, που διήρκεσε σχεδόν μια δεκαετία, φθάνει στο τέλος της έστειλε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, μπροστά στον διαρκώς διογκούμενο πληθωρισμό στην Ευρώπη, άφησε να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ είναι πιθανό να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στις αρχές του τρίτου τριμήνου και να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων λίγες εβδομάδες αργότερα, ενισχύοντας τις πληροφορίες ότι η ευρω-τράπεζα θα αυξήσει τον Ιούλιο το βασικό επιτόκιο της για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Έρχεται αύξηση επιτοκίων

Οι περισσότερες άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν ήδη αυξήσει το κόστος δανεισμού, αλλά η ΕΚΤ, η οποία έδινε μάχη κατά του πολύ χαμηλού πληθωρισμού επί μια δεκαετία, εξακολουθεί να δίνει ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα μέσω των αγορών ομολόγων. «Περιμένω να ολοκληρωθούν στις αρχές του τρίτου τριμήνου», υποστήριξε η Λαγκάρντ, αναφερόμενη στις αγορές ομολόγων.

«Η πρώτη αύξηση των επιτοκίων, σύμφωνα με την κατεύθυνση πολιτικής της ΕΚΤ για τα επιτόκια, θα πραγματοποιηθεί λίγο καιρό μετά το τέλος των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού και αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μια περίοδο μόνο μερικών εβδομάδων», πρόσθεσε. Οι δηλώσεις αυτές της Λαγκάρντ έγιναν, σε μια στιγμή που όλο και περισσότεροι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ζητούν να αυξηθούν τα επιτόκια τον Ιούλιο, μετά την αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στο 7,5% τον Απρίλιο.

Πιέσεις από κεντρικούς τραπεζίτες

«Αυτό που ξεκίνησε ως ένα έκτακτο σοκ έχει γίνει πλέον ένα φαινόμενο με ευρεία βάση», δήλωσε ο Μπόστγιαν Βάσλετ, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, στην ίδια εκδήλωση στη Σλοβενία. «Όταν αλλάζουν οι συνθήκες, πρέπει να αντιδράσει η πολιτική», συμπλήρωσε ο διοικητής της σλοβενικής κεντρικής τράπεζας, ενώ ο Φρανκ Έλντερσον, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, είπε ότι η τράπεζα ενδέχεται να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων τον Ιούλιο, κίνηση που στηρίζει και ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιόαχιμ Νάγκελ.

Με τη σειρά του, ο κεντρικός τραπεζίτης της Εσθονίας, Μάντις Μιούλερ, δήλωσε ότι το επιτόκιο της ΕΚΤ για την αποδοχή καταθέσεων, το οποίο σήμερα είναι -0,5%, ενδέχεται να ανέλθει πάνω από το μηδέν μέχρι το τέλος του έτους, για πρώτη φορά από το 2014. «Ακόμη και αν προχωρούμε σε μικρές αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, μπορούμε να έχουμε θετικό επιτόκιο έως το τέλος του έτους», υπογράμμισε σε συνέντευξή του στο Reuters.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr