Ο Ακάρ κατηγορεί την Ελλάδα ότι...

Τεντώνει το σχοινί η Άγκυρα και ναρκοθετεί τις διερευνητικές επαφές: Συντονισμένες βολές, στο παρά πέντε του 63ου γύρου των διερευνητικών επαφών, εξαπέλυσε η “τρόικα” Ερντογάν – Ακάρ – Τσελίκ, ναρκοθετώντας ουσιαστικά κάθε πιθανότητα προόδου στον ελληνοτουρκικό διάλογο.

  • Ελάχιστες ώρες πριν την σημερινή συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας στην Αγκυρα, ο Ερντοιγάν αμφισβήτησε εκ νέου, και με έμμεσες απειλές, την ΑΟΖ στο Καστελόριζο, ο Χουλουσί Ακάρ διαπίστωσε “παραβιάσεις” από την Ελλάδα ανοιχτά της Κρήτης, και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ διακήρυξε ότι η Αγκυρα θα κάνει τα πάντα για να προασπιστεί την “Γαλάζια Πατρίδα“.

Ακάρ: Η Ελλάδα επιμένει σε παραβιάσεις και παρενοχλήσεις

Στην επίθεσή του προς την Ελλάδα, ο τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ καταλόγισε παραβίαση του… Διεθνούς Δικαίου από την Αθήνα σε σχέση με το ερευνητικό πλοίο Nautical Geo.

Όπως δήλωσε ο Ακάρ «η γειτονική μας Ελλάδα προσπάθησε με επιμονή να παραβιάσει τις περιοχές ανατολικά της Κρήτης και νοτιοδυτικά της Κύπρου και στο πλαίσιο αυτό ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα από τις μονάδες μας». Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός έφτασε στο σημείο να πει ότι «παρά τις τουρκικές προειδοποιήσεις, η γειτονική μας Ελλάδα, δυστυχώς, επιμένει σε παρενοχλήσεις και παραβιάσεις».

«Είμαστε υπέρ του διαλόγου. Ωστόσο, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο ούτε την παραβίαση των δικαιωμάτων της χώρας μας όπως και της “ΤΔΒΚ”», πρόσθεσε ο Ακάρ.

Παράλληλα, αναφερόμενος ο Ακάρ στο νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, ο Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε: «Πρέπει να γίνει φανερό ότι δεν θα είναι επωφελές για τη γειτονική μας Ελλάδα να αναλάβει διάφορες πρωτοβουλίες, παρασυρόμενη από τα κίνητρα και τις προκλήσεις ορισμένων χωρών».

Τσελίκ: “Θα υπερασπιστούμε την Γαλάζια Πατρίδα”

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος (ΑΚΡ) Ομέρ Τσελίκ δήλωσε πως η «Γαλάζια Πατρίδα» αποτελεί “κόκκινη γραμμή” για την Τουρκία. « Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Μητέρας Πατρίδας » είπε ο Τσελίκ διαμηνύοντας πως «θα κάνουμε τα πάντα και θα πληρώσουμε οποιαδήποτε τίμημα για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας στη Γαλάζια Πατρίδα ».

Ερντογάν: Δεν θα δεχθούμε ψεύτικους χάρτες

Είχε προηγηθεί το νέο απειλητικό μήνυμα Ερντογάν σε σχέση με την ελληνική υφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο και τον Χάρτη της Σεβίλλης.

«Η Τουρκία δεν θα αποδεχθεί “ψεύτικους” χάρτες στην ανατολική Μεσόγειο και θα λάβει μέτρα να εμποδίσει την εγκατάσταση τρομοκρατικών διαδρόμων στα νότια σύνορά της», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η αναφορά του Ερντογάν σε «κατασκευασμένους χάρτες» αφορά τον λεγόμενο “Χάρτη της Σεβίλλης“, που αποτελεί ουσιαστικά την αποτύπωση της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας Ελλάδας και Κύπρου, βάση των προβλέψεων του Δικαίου της Θάλασσας. Ο χάρτης δημιουργήθηκε το 2003 από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης, μετά από εντολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την εφαρμογή του Δίκαιου της Θάλασσας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Καθώς η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) προβλέπει ότι τα νησιά διαθέτουν αιγιαλίτιδα ζώνη και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ο Χάρτης της Σεβίλλης οριοθετεί δικαίωμα ΑΟΖ και στο Καστελόριζο, επιτρέποντας σύνδεση ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr