τεράστιες αυξήσεις

Δύσκολο χειμώνα για τα νοικοκυριά σε ολόκληρη την Ευρώπη και στην Ελλάδα προμηνύει το νέο ράλι της τιμής του αργού στη διεθνή αγορά, παράλληλα με το συνεχιζόμενο του φυσικού αερίου και του ρεύματος.

Τα ελληνικά νοικοκυριά “ματώνουν”

Τα ελληνικά νοικοκυριά, μαζί με τους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος, θα χρειαστεί φέτος να πληρώσουν σχεδόν σε διπλάσια τιμή το φυσικό αέριο και τουλάχιστον 35% ακριβότερα το πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεσταθούν.

Μετά και την εκτόξευση της τιμής του Brent χθες σε πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2018, και τις εκτιμήσεις να δείχνουν νέα άνοδο τις επόμενες ημέρες, η εγχώρια αγορά πετρελαιοειδών «βλέπει» τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης να διαμορφώνονται φέτος στην έναρξη της περιόδου (15 Οκτωβρίου) κατά περίπου 35% πάνω από τις αντίστοιχες περυσινές και κατά 20% πάνω από το κλείσιμο της περιόδου.

Η αγορά εκτιμά ότι εάν η διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινούσε από σήμερα, η τιμή του θα διαμορφωνόταν στο 1,10 ευρώ το λίτρο στα μεγάλα αστικά κέντρα, όταν πέρυσι η περίοδος θέρμανσης άνοιξε με τιμή στα 80 λεπτά το λίτρο και έκλεισε στα 90 λεπτά το λίτρο.

Στην ηπειρωτική χώρα η τιμή υπολογίζεται κατά 10 λεπτά υψηλότερα, στο 1,20 ευρώ το λίτρο, και στη νησιωτική κατά 20 λεπτά, στο 1,30 ευρώ το λίτρο.

Κατά 20% ακριβότερη η βενζίνη

Σχεδόν κατά 20% ακριβότερα πληρώνουν οι καταναλωτές τη βενζίνη από τις αρχές του έτους, η μέση τιμή της οποίας έφτασε χθες το 1,72 ευρώ το λίτρο και σε κάποιες νησιωτικές περιοχές της χώρας το 1,941 ευρώ το λίτρο.

Κατά 21% σε σχέση με τις αρχές του έτους έχει αυξηθεί η τιμή του ντίζελ κίνησης, η οποία διαμορφώθηκε χθες μεσοσταθμικά στο 1,4 ευρώ το λίτρο, από 1,16 ευρώ στις αρχές Ιανουαρίου.

Αυξημένο κόστος για θέρμανση και μάλιστα σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι θα πληρώσουν και τα νοικοκυριά που είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο του φυσικού αερίου.

Η τιμή διάθεσης του φυσικού αερίου, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, διαμορφώνεται σε περίπου 8 λεπτά η κιλοβατώρα, από 4,5 λεπτά πέρυσι.

Πιο οικονομικό το αέριο, παρά τις αυξήσεις 

Παρά τον διπλασιασμό της τιμής, πάντως, οι ίδιοι παράγοντες σημειώνουν ότι το φυσικό αέριο εξακολουθεί να προσφέρει εξοικονόμηση της τάξεως του 28% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης. Το αντίστοιχο ποσοστό εξοικονόμησης πέρυσι κυμαινόταν γύρω στο 35%.

Η εξέλιξη των τιμών προβληματίζει εταιρείες εμπορίας και πρατήρια, με την πλευρά των τελευταίων να επαναφέρει το θέμα της μείωσης της φορολογίας, είτε του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης είτε του ΦΠΑ.

Τροπολογία για τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα από 1ης Οκτωβρίου έως και 31 Μαρτίου και στο πετρέλαιο θέρμανσης καθ’ όλη τη διάρκεια της νέας περιόδου διακίνησης κατέθεσε χθες στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr